Od cijanida do mikrokamere: Aukcija špijunskih predmeta iz epohe KGB-a

Kolekcionari koji tragaju za delićem istorije hladnog rata dobiće svoju šansu ovog vikenda kada će se mnoštvo špijunskih uređaja iz vremena SSSR-a pojaviti na aukciji u Kaliforniji.

Minijaturne kamere, mikrofoni sakriveni u kutijama cigareta, olovkama i prstenju, pa čak i zub napunjen otrovom, samo su neki od predmetima koji će 13. februara biti ponuđeni na aukciji kompanije Julien’s Auctions.

Ovo je „prva i najsadržajnija aukcija na svetu koja nudi neke od najređih i najvažnijih artefakata iz SAD-a, Sovjetskog Saveza i Kube iz epohe hladnog rata,“ navodi se u najavi događaja na veb stranici aukcijske kuće. Celokupna kolekcija Muzeja špijunaže KGB-a, koji je otvoren u Njujorku januara 2019., ali ubrzo zatvoren zbog pandemije koronavirusa, biće u središtu aukcije, stoji u saopštenju.

Među raznim predmetima dostupnim za razgledanje na lokaciji u Beverli Hilsu, kao i preko interneta, naći će se uređaji za čuvanje mikrofilmova i drugih dokumenata, uključujući manžetne, visoke štikle, izdubljene kovanice, pa čak i „rektalne kapsule“.

(foto: AFP)

Ostali prodajni artikli uključuju lažni zub sa smrtonosnom dozom cijanida i kopiju kišobrana korišćenog 1978. u Londonu za fatalno trovanje bugarskog disidenta Georgija Markova. Pored uređaja, ljubitelji špijunske istorije takođe će imati priliku da nabave relikvije hladnog rata, poput pisama koja je potpisao kubanski revolucionarni vođa Fidel Castro.

„Od kolekcije muzeja špijunaže KGB-a do neobičnih američkih i sovjetskih predmeta iz epohe svemirske trke, do neviđenih predmeta sa Kube iz vremena njihove revolucije, ovi predmeti pružaju fascinantan uvid u geopolitičke, ekonomske i kulturne preokrete hladnog rata, čiji su odjeci više no ikad obeležili izbornu godinu u SAD-u,“ rekao je Daren Džulijen, izvršni direktor aukcijske kuće.

Ostali ponuđeni predmeti vezani su za američki svemirski program, uključujući staru astronautsku opremu i „snimke različitih uređaja za prikupljanje fekalija i urina koji su testirani pri niskoj gravitaciji“.

(RFE/AFP-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *