Saudijske kompanije tuže bivšeg šefa službe zbog prevare od 3 milijarde $

Saudijske državne kompanije tužile su bivšeg šefa obaveštajne službe pred kanadskim sudom, tvrdeći da je ukrao milijarde dolara, navodi se u dokumentima do kojih je došao AFP.

Deset podružnica Tahakom Investment Co, koje su u vlasništvu državnog fonda Saudijske Arabije, navelo je u građanskoj tužbi pred višim sudom u Ontariju da je Saad Alžabri počinio „masovnu prevaru“ u ukupnom iznosu od najmanje 3,47 milijardi američkih dolara. Alžabri, koji živi u izganstvu u Kanadi, bio je glavni savetnik princa Mohameda bin Najefa, koji je sprečen da nasledi presto u dvorskom puču 2017. godine.

Odbrana Alžabrija rekla je da će se on i njegova porodica „energično boriti protiv ponovljenih optužbi za korupciju i uvereni su da će uspeti da ih odbace“. Princ Mohamed bin Najef i dalje je pritvoren u Rijadu. Sud Ontarija je naložio zamrzavanje imovine Alžabrija širom sveta. Tužba tereti imanja u Saudijskoj Arabiji, luksuzne apartmane u Bostonu i nekoliko imanja u Kanadi kao protivpravno stečenu dobit.

Navodno, Alžabri je za sebe i svoju porodicu prisvojio novac saudijskih kompanija namenjen protivterorističkim aktivnostima, uključujući kupovinu sigurnosne opreme, letove agenata širom sveta i plaćanje doušnika. „Iako je istraga u toku, poznato je da je od 2008. do 2017. Alžabri osmislio i nadgledao mahinacije najmanje 21 osobe iz 13 jurisdikcija radi prisvajanja sredstava,“ navodi se u tužbi.

Njegove pristalice kažu da je tužba pokušaj odvraćanja pažnje od „brutalnih akcija“ princa bin Salmana (MBS). Alžabri je prošlog avgusta podneo tužbu u SAD-u, navodeći da je MBS poslao „odred ubica“ u Kanadu 2018. sa naređenjem da ga ubiju i raskomadaju na isti način na koji je u oktobru te godine u Istanbulu ubijen novinar Vašington Posta Džamal Kašogi.

Ali kanadska policija je navodno otkrila i poremetila ovu akciju pre nego što je realizovana. Ubistvo Kašogija izazvalo je kritike međunarodne zajednice i ukaljalo ugled bogate naftne kraljevine i njenog prestolonaslednika. Alžabri je rekao da ga MBS želi mrtvog jer je blizak sa princom Mohamedom bin Najefom i zato što ima intimne informacije o saudijskom vladaru koje bi narušile bliske odnose Vašingtona i Rijada.

(TheGuardian-ZTP, foto: Olivier Douliery)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *