Brokeri sa Reddita: Vrtoglavi rast firme GameStop

Pre samo nedelju dana, malo ko je uopšte čuo za GameStop, zastarelog distributera video igara. Milenijalci se možda sećaju da su u mladosti posetili prodavnicu, verovatno uz pratnju roditelja. Danas svi znaju za ovu kompaniju. Cena njenih akcija porasla je od nekoliko dolara u 2020. do 350 dolara 27. januara; firma koja je u aprilu 2020. procenjena na manje od 200 miliona dolara, skočila je na 24 milijarde.

Ovaj meteorski uspon zabeležen je na svim naslovnim stranicama, preispitivan u poslovnoj javnosti, pa čak i analiziran u koridorima moći. Džerom Pauel, direktor Federalnih rezervi, na konferenciji za štampu bio je zasut pitanjima o vrtoglavom usponu kompanije. Džen Psaki, sekretarka za štampu Bele kuće, rekla je da upravnica trezora Dženet Jelen pomno prati razvoj događaja.

Otkud tolika frka? Senzaciju su napravili korisnici r/wallstreetbets, foruma sa Reddita koji sada ima više od 4 miliona pratilaca. Ovi mali ali brojni investitori pokupovali su akcije i položili opklade da će cena GameStopa porasti. Većina njih je imala želju da u osvetničkom stilu porazi etablirane investitore, koji su otpisali GameStop.

Ova firma je postala meta mešetara koji pozajmljuju akcije, prodaju ih, a kasnije i otkupljuju po nižoj ceni. Krajem januara, ukupna vrednost pozajmljenih akcija GameStopa bila je veća od tržišne vrednosti čitave kompanije. Mali investitori sa Reddita želeli su da mešetari izgube novac.

I uspeli su. Uporni mali trgovci bili su ushićeni kada su brokeri koji su im prodali akcije bili prisiljeni da se zaštite od porasta cena kupujući akcije. Mešetari su takođe bili prisiljeni da kupuju akcije nakon što su pretrpeli gubitke od nekoliko milijardi dolara. Veliko interesovanje za deonice podstaklo je još više investitora da se uključe u trgovinu.

Akcijama GameStopa najviše se trgovalo 26. januara, a obim trgovine se izjednačio sa pet najvećih tehnoloških giganata zajedno. Sledećeg dana se cena akcija udvostručila. Pojavila se masa malih kupaca u potrazi za drugim potcenjenim akcijama. Naglo su porasle i cene deonica AMC-a, lanca bioskopa, kao i Nokije i Blekberija, koji su nekada proizvodili popularne mobilne telefone.

Novonastala berzanska groznica prevazišla je i početnu senzaciju oko GameStopa. Za mešetare koji su izgubili novac, GameStop je bio prekretnica. Međutim, kretanje cena verovatno ne utiče na portfolije većine investitora. Ipak, talas zbunjenosti, čak i panike, koji je zahvatio Wall Street i zabrinuo državne službenike, ukazuje na dublju problematiku američke berze.

Mesecima su investitori strepeli od potencijalnog berzanskog mehura, a njihova zabrinutost ogledala se u precenjenim deonicama tehnološkog sektora i vrtoglavim visinama do kojih su porasle akcije kompanije Tesla. Upornost malih investitora je dodatni razlog za uznemirenost. U članku za Bloomberg, Mohamed El-Erijan, bivši šef fonda Pimco, upozorio je da je afera GameStop uvod u moguću „disfunkciju tržišta i finansijsku nestabilnost velikih razmera“. Direktor Fed-a je bio smireniji, primetivši da su finansijske trzavice umerene. Ali akcije su bile nestabilne 27. januara. Indeks američkih akcija, S&P 500, pao je za 2,6%.

Oprezni profesionalni investitori sada će jednim okom morati da paze na male ulagače, a drugim na uobičajenije strahove od inflacije ili pada korporativnih profita. Apple je dobro prošao 2020. godine, najviše zbog porasta kupovine tehničke robe. Ali visoki troškovi snabdevanja umanjili su profite Tesle, dok je Fejsbuk suočen sa padom prihoda od oglašavanja. Smanjeni profiti divova američke berze biće stvarni razlozi za paniku među investitorima.

(TheEconomist-ZTP, foto: NYTimes)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *