Saudijska Arabija: Državna bezbednost zagovara jači udar na opoziciju

Na društvenim mrežama Saudijske Arabije pojavila se vest da je predsedništvo Državne bezbednosti pozvalo Kraljevski autoritet da pojača restriktivne mere protiv političkih protivnika i opozicionih ličnosti, dok se u zemlji nastavljaju mere princa Mohamada bin Salmana protiv prodemokratskih aktivista.

Tviter profil Ahd Jadid, preko kojeg cure informacije iz saudijske kraljevske porodice, izvestio je da je državni organ nedavno poslao pismo izvršnoj kancelariji kralja Salmana bin Abdulaziza, tražeći od njega da produži zatvorske kazne političkim zatvorenicima i onima koji su pritvoreni na osnovu izmišljenih optužbi za terorizam, te apelovao na tzv. Specijalni krivični sud da donosi oštrije presude, izvestio je PressTV.

Ahd Jadid je u sredu tvitovao da pismo potvrđuje politizaciju saudijskog pravosuđa i jasno pokazuje da sudski zvaničnici ne izriču presude na osnovu dokaza, već prema državnim naredbama. Ovaj gest takođe otkriva da presude koje donosi Specijalni sud diktira Kraljevski autoritet, a posebno bin Salmanova kancelarija, čime se očigledno krše svi međunarodni i ustavni principi.

Štaviše, zatvoreni prodemokratski aktivisti vrlo su uticajni u saudijskom društvu, a zahtev za oštrijim kaznama, bilo doživotnim ili smrtnim, dokazuje da režim u Rijadu nemilosrdno suzbija svakoga ko traži svoja prava ili kritikuje bin Salmanovu destruktivnu politiku. Od kada je bin Salman postao de facto lider Saudijske Arabije, kraljevstvo je pojačalo hapšenja aktivista, blogera, intelektualaca i drugih političkih protivnika, pokazujući gotovo nultu toleranciju prema opoziciji, čak i nakon međunarodnih osuda represije.

Muslimanski akademici su pogubljeni, a borci za ženska prava stavljeni iza rešetaka jer se sloboda izražavanja, udruživanja i veroispovesti i dalje negira. Poslednjih godina, Rijad je redefinisao antiterorističke zakone kako bi njima obuhvatio političke aktiviste. U januaru 2016, saudijske vlasti pogubile su šiitskog sveštenika-šeika Nimr Bakira Al-Nimra, koji je bio otvoreni kritičar režima u Rijadu. Nimr je uhapšen 2012. u istočnoj provinciji Katif, koja je bogata naftom i naseljena šiitima.

(FarsNews-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *