ARCoVax: Prva kineska mRNK vakcina ulazi u masovnu proizvodnju od oktobra

Kinesko proizvodno postrojenje za mRNK anti-kovid vakcinu, koje će koristiti osnovne sirovine i opremu domaće proizvodnje, počinje sa radom u oktobru. Stručnjaci smatraju da je to dokaz da je Kina osvojila mRNK tehnologiju za proizvodnju cepiva, što će doprineti kampanji masovne vakcinacije u zemlji.

Vakcinu je razvila Akademija vojnomedicinskih nauka Sužu Abogen zajedno sa Walvax Biotechnology Co. iz Junana; kinesko mRNK cepivo, nazvano ARCoVax, od oktobra će se masovno proizvoditi u gradu Juši, u jugozapadnoj provinciji Junan. Sa ulaganjem od 520 miliona juana (80 miliona dolara), fabrike će imati proizvodni kapacitet od 200 miliona doza godišnje.

Kineske kompanije tvrde da je domaća mRNK vakcina bezbednija od američkog i nemačkog proizvoda, jer je ciljanje antigena preciznije a količina indukovanih antitela veća. Troškovi skladištenja ove vakcine su niži od inostranih jer se daje jedna doza, i može se čuvati na sobnoj temperaturi nedelju dana, ili na 4°C duže vreme, što olakšava upotrebu.

Ugledni pekinški imunolog kaže za Global Times da domaća proizvodnja mRNK vakcina pokazuje ogroman napredak Kine u mRNK tehnologiji i vodeću poziciju zemlje u biotehnologiji. Ovo dostignuće je primenljivo i u drugim biomedicinskim poljima poput onkoterapije i lečenja genetskih defekata, dodaje imunolog. U četvrtak je Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdio da su domaći proizvođači i mRNK i adenovirusnih vakcina pokrenuli opsežno istraživanje o najboljim načinima za suzbijanje Delta i Beta soja koronavirusa.

Lokalne vlasti u Indoneziji i Meksiku su ARCoVax-u odobrile sprovođenje kliničkih ispitivanja, objavila je Walvax Biotechnology Co 31. avgusta. Kampanja vakcinacije u Kini biće obogaćena mešovitom upotrebom inaktiviranih, mRNK ili adenovirusnih cepiva, primetili su stručnjaci. Imunolog smatra da će prva kineska mRNK vakcina podstaći masovnu vakcinaciju u zemlji, jer je moguće da će Kina preporučiti novu vakcinu kao treću dozu.

(GlobalTimes-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *