Saudijci će napraviti bezbednu zamenu za WhatsApp

Saudijska Arabija razvija bezbednu alternativu aplikaciji WhatsApp, kako bi osigurala zaštitu poverljivih podataka.

Lokalna verzija aplikacije umanjiće zavisnost S. Arabije od stranih kompanija i omogućiti da svi poverljivi ili osetljivi podaci budu bezbedni na lokalnim serverima.

Na ovom projektu radi posvećeni tim saudijskih inženjera i istraživača iz Centra za nauku i tehnologiju Kralj Abdul Aziz (KACST).

Očekuje se da će platforma biti spremna za godinu dana, što će korisnicima omogućiti da komuniciraju u sigurnom okruženju za razliku od Fejsbukovog WhatsApp-a i Tencentovog WeChat-a.

„Platforma će biti razvijena na lokalnom šifrovanom softveru i algoritmima koji će je zaštititi od potencijalnih bezbednosnih rizika, te tako postići najviši stepen sigurnosti i privatnosti“, rekao je Bazil Al-Omair, direktor Nacionalnog informaciono-bezbednosnog centra pri KACST-tu.

U izjavi za medije, Al-Omair je dodao da će aplikacija domaće proizvodnje garantovati sigurnu razmenu tekstualnih i glasovnih komunikacija.

Prednost aplikacije domaće proizvodnje je u tome što nema spoljnih servera pod kontrolom stranih agencija, a time se obezbeđuje poverljivost“, dodao je on. Trenutno ciljaju vladine agencije, institucije i kompanije, a ne prosečnog korisnika, rekao je.

Govoreći za Arapske vesti, Muhamed Kuram Kan, profesor digitalne bezbednosti na Univerzitetu Kralj Saud u Rijadu, rekao je: „Od velikog je značaja poduhvat KACST-a da razvije autohtonu platformu za siguran prenos datoteka i multimedije, uz dodatne višestruke koristi.“

Lokalni razvoj aplikacije sprečiće softverske rupe i slabe tačke koje omogućavaju hakerima da izvrše sajber napade, dodao je Kan. „Aplikacija će imati vojni nivo poverljivosti i integriteta komunikacija, te omogućiti kompletno šifrovanu razmenu privatnih podataka“, rekao je.

Platforma bi, kako kaže, mogla da bude fleksibilna i integrisana sa drugim uslugama kako bi se omogućila dodatne pogodnosti poput plaćanja računa, kupovine karata i transfera novca.

(ArabNews-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *