Sastanak Pompea i šefa Mosada uoči napada Izraela u istočnoj Siriji

Izraelski ratni avioni izveli su intenzivne vazdušne napade u istočnoj Siriji u sredu, gađajući položaje i skladišta oružja jedinica koje podržava Iran. Prema sirijskoj opozicionoj nadzornoj grupi, najmanje 57 boraca je ubijeno, a desetine ranjeno.

Američki obaveštajni oficir je agenciji Associated Press rekao da su vazdušni napadi izvedeni na osnovu informacija dobijenih od SAD-a, što je otvoreno priznanje saradnje dve zemlje oko izbora ciljeva u Siriji. Oficir je rekao da su napadi bili usmereni na niz skladišta u Siriji koja su se korišćena krijumčarenje iranskog oružja.

Isti zvaničnik je pod garancijom anonimnosti rekao da je američki državni sekretar Majk Pompeo razgovarao o vazdušnom napadu sa šefom Mosada Josijem Koenom, na javnom sastanku u popularnom vašingtonskom restoranu Cafe Milano u ponedeljak.

Skladišta su takođe služila za transport komponenti ugrađenih u iranski nuklearni program. Iz Irana nisu stigle zvanične reakcije. Sirijska državna novinska agencija SANA prenela je da su napadi pogodili područja blizu gradova Deir el-Zor, Majadin i Bukamal duž granice s Irakom. Neimenovani vojni zvaničnik je rekao da je sirijska PVO odgovorila na izraelske rakete, ali bez navođenja detalja.

Sirijska opozicija je prijavila najmanje 18 udara u Deir el-Zou i duž granice s Irakom, rekavši da je pogođeno nekoliko skladišta oružja. Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji saopštila je da je ubijeno 57 ljudi, uključujući 14 sirijskih vonika, dok su ostali bili pro-iranski borci, uključujući 16 Iračana i 11 Avganistanaca. Na desetine je ranjeno. Broj žrtava nije potvrđen iz nezavisnih izvora. Ukoliko je istinit, reč je o jednom od najsmrtonosnijih izraelskih napada na Siriju za proteklih 10 godina.

„Uništili su iranske pozicije u Deir el-Zoru,“ rekao je Omar Abu Lajla, evropski aktivista poreklom iz Sirije, koji izveštava o događajima u pograničnom području. Potvrdio je najmanje 16 ciljanih zgrada, skladišta i baza iranskih, libanskih i iračkih milicija u gradovima Bukamal, Majadin i Deir el-Zor. Napad je izveden u vreme pojačane napetosti u regionu i poslednjih dana mandata predsednika Trampa.

Izraelska vojska je na visokom nivou odbrambene gotovosti, a prema Amosu Harelu, izraelskom vojnom reporteru, baterija projektila Patriot poslata je u južnu izraelsku luku Eiljat. U izveštaju za lokalni list Haaretz, on je naglasio veliko prisustvo borbenih aviona nad Izraelom u poslednjih nekoliko dana. U međuvremenu su izraelski avioni narušavali libanski vazdušni prostor u svakodnevnim niskim naletima, što je pojačalo nervozu u Bejrutu.

Mnogi se plaše da će odmazda zbog ubistva komandanta iranske Revolucionarne garde Kasema Solejmanija doći pre isteka Trampovog mandata. Takođe bi najnovija eskalacija sukoba trebalo da ugrozi Bajdenove pozicije u očekivanim pregovorima sa Iranom. Izrael je oglasio uzbunu nakon iranskog razmeštanja na njegovoj severnoj granici i više puta je gađao objekte i konvoje oružja iz Irana namenjene libanskom Hezbolahu.

Zbog učestalih preleta izraelskih aviona, Liban je podneo hitnu žalbu UN-u zbog narušavanja vazdušnog prostora. Izraelski zvaničnici su odgovorili da su preleti neophodni jer Hezbolah krši rezoluciju UN-a iz 2006. koja mu zabranjuje gomilanje vojnih kapaciteta i dejstva u blizini izraelske granice.

(AP-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *