Francuska: Veštačko srce kompanije Carmat odobreno za upotrebu (video)

Veštačka srca koja bi mogla da budu spas za osobe sa teškim srčanim oboljenjima biće u prodaji u Evropi, nakon što je francuska kompanija Carmat dobila zvanično odobrenje za svoj proizvod.

Prema zvaničnom saopštenju, Carmat će početi sa prodajom svog veštačkog srca, nazvanog Aeson, u drugom tromesečju ove godine. Uređaj je napravljen tako da oponaša pravo srce koristeći biološke materijale i senzore. Teško 900g i napajano baterijama, srce praktično radi kao mehanička pumpa za regulaciju protoka krvi.

„Ideja iza veštačkog srca, koju razvijamo skoro 30 godina, bila je da stvorimo uređaj koji će zameniti transplantaciju organa. Uređaj fiziološki deluje poput ljudskog srca: pulsira, samoreguliše se i kompatibilan je sa krvlju,“ kaže izvršni direktor Carmata, Stefan Pija za Rojters.

Uređaj može godinama da zamenjuje pravo srce kod pacijenata u poodmakloj fazi srčane slabosti. Ali za sada je odobren samo kao privremeni implant onima koji čekaju transplantaciju organskog srca.

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti u svetu, a najčešći problem je manjak davalaca za transplantaciju. Prema nekim procenama, oko 2.000 pacijenata sa dvostrukom srčanom manom trenutno je na listama čekanja za transplantaciju širom zapadne Evrope.

(France24-ZTP, foto: Sunday Times)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *