Kolorado: Legalna marihuana slabija nego što se navodi na pakovanju

Mali uzorak marihuane koja se legalno prodaje u Koloradu otkrio je da većina proizvoda sadrži znatno manje tetrahidrokanabinola (THC), glavne psihoaktivne komponente ove biljke, nego što je navedeno na pakovanju. „Znamo da se to dešava i svi pričaju o tome, ali niko to nije naučno potvrdio,“ kaže Ana Švabe, koja je to istraživala dok je bila na Univerzitetu Severnog Kolorada, ali je sada u kompaniji za proizvodnju kanabisa 420 Organics.

Ona i njene kolege su uzeli 23 uzorka iz 10 dispanzera u Koloradu i testirali ih na koncentraciju THC-a u privatnoj laboratoriji. Kolorado, kao i druge američke države koje su legalizovale rekreativnu upotrebu marihuane, zahteva od dispanzera da označe proizvode opsegom potentnosti na osnovu testova iz nezavisnih laboratorija. Otkrili su da su uzorci u proseku 23 odsto slabiji od donjeg kraja opsega navedenog na etiketi. Više od polovine uzoraka bilo je 30 odsto manje potentno.

„Ljudi plaćaju, a ne dobijaju pravu robu,“ kaže Švabe. Za korisnike medicinske marihuane, to znači da neko ne dobija odgovarajuću dozu, kaže ona. Uočena odstupanja su moguća ako laboratorije uzorkuju različite delove biljke ili koriste različitu opremu ili metode testiranja, kaže Erik Polson iz Infinite Chemical Analysis Labs u Kaliforniji. Ali on dodaje da laboratorije imaju jasan podsticaj da precenjuju jačinu narkotika. Kupci često plaćaju više za marihuanu sa većim sadržajem THC-a, tako da dispanzeri mogu izabrati laboratorije koje im daju najbolje brojke, kaže on.

Polsonova kompanija je tokom 2022. analizirala više od 150 uzoraka iz dispanzera u Kaliforniji i otkrila da su skoro svi imali odstupanje od vrednosti navedenih na etiketi za više od 10 odsto. Kaže da je precizno izveštavanje o nižoj opojnosti uzoraka dovelo do toga da njegova kompanija gubi klijente. „Svi proizvođači znaju sa kojim laboratorijama treba raditi.“ Stiven Goldman iz Kaycha Labs, nacionalne kompanije za testiranje, kaže da je jačina marihuane posebno tražena na novijim tržištima poput Kalifornije, Oregona i Mičigena, te da ga rezultati iz Kolorada ne iznenađuju. „Da li bi laboratorije mogle da rade bolje? Apsolutno,“ kaže stručnjak.

New Scientist je kontaktirao tri dispanzera iz kojih su uzeti uzorci, upoređujući brojeve dozvola navedenih u studiji. Dva nisu odgovorila, a jedan je odbio da komentariše.

(NewScientist-ZTP, foto: Denver Post/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *