Kineski regulatori zahtevaju da domaći četbotovi čuvaju socijalističke vrednosti

Dakle, sada je i zvanično, kineski četbotovi će morati da budu „socijalistički“ i teško bilo kojoj tehnološkoj kompaniji koja dozvoljava da njena AI kreacija ima sopstveni um. „Sadržaj koji generiše veštačka inteligencija treba da otelotvoruje osnovne socijalističke vrednosti i ne sme da sadrži bilo kakav sadržaj koji podriva državnu moć, zagovara rušenje socijalističkog sistema, podstiče na cepanje zemlje ili podriva nacionalno jedinstvo,“ navodi se u nacrtu mera koji je u utorak objavio moćni kineski internet regulator, Uprava za sajber prostor Kine (CAC). U tom cilju, tehnološke kompanije će morati da pošalju svoje četbotove CAC-u na bezbednosnu procenu pre nego što budu pušteni u javnost. Povrh toga, platforme koje pružaju takve usluge moraće da prate svoje korisnike i proveravaju njihove identitete, verovatno da bi brzo otkrile izgrednike koji postavljaju škakljiva pitanja i time provociraju nesocijalističke odgovore.

Kina je već zabranila upotrebu ChatGPT-a, četbota koji finansira Microsoft i koji pruža naizgled dobro istražene odgovore na skoro svako pitanje koje pomislite da mu postavite. Međutim, kineski tehnološki giganti se utrkuju da razviju sopstvene verzije. Alibaba je u utorak prikazala Tongyi Qianwen, što se prevodi kao „istina iz hiljadu pitanja“ (koliko znamo, bez ironije). Biće ugrađen u proizvode kompanije u rasponu od mapiranja do e-trgovine „u bliskoj budućnosti“. Generalni direktor kompanije Danijel Žang pokazao je kako će korisnicima biti omogućeno da prepišu beleške sa sastanaka, prave poslovne prezentacije i kazuju dečije priče. „Nalazimo se na tehnološkom prekretnici,“ rekao je rukovodilac.

Baidu, SenseTime, Tencent i Huawei su među ostalim kineskim tehnološkim kompanijama sa velikim četbot ambicijama. Zagonetka sa kojom se svi suočavaju, a koju je CAC danas jasno izneo, jeste da iako komunistička partija želi da bude svetski lider u veštačkoj inteligenciji, ona se istovremeno plaši bilo čega što ima sopstveni um. Da bi četbot bio inteligentan i da bi maksimizirao svoju ekonomsku korisnost, mora biti obučen za ogromnim količinama i različitim vrstama podataka. Generativna AI obično koristi milijarde podataka sakupljenih sa interneta kako bi formulisala odgovore. Ako je taj sirovi materijal cenzurisan, to ograničava skup podataka, što donekle onesposobljava četbot. Alternativa, koju je Baidu koristio za svoj Ernie četbot, je da ga obuči na informacijama iz Kine i izvan nje, pristupajući globalnim podacima izvan Velikog Fajervola. To stvara pametnijeg četbota, ali zahteva da jadnom Erniju zapušite usta u kasnijoj fazi.

Kao što je ChatGPT pokazao, razgovori mogu da idu u nepredvidivim pravcima, a kineski korisnici interneta su vešti u izbegavanju ograničenja. Glavni prioritet komunističke partije je cenzura. Kao što nas je strogo kontrolisani kineski internet naučio, pri svakoj dilemi Partija će uvek biti na strani kontrole informisanja. Prioritet CAC-a je kako integrisati ove potencijalno subverzivne alate u svoj ekosistem cenzure, nadzora i dezinformacija. To je razlog zašto je uvođenje četbota do sada bilo veoma ograničeno. Oni koji su dobili pristup Erniju navode da bot može da piše pesme u stilu dinastije Tang, ali odbija da odgovori na pitanja o Si Đinpingu, govoreći da još nije naučio kako da na njih odgovori. Na pitanje o masakru na Trgu Tjenanmen i represiji u Sinđangu, odgovorio je: „Hajde da promenimo temu i počnemo iznova.“

Ovo će bez sumnje odobrovoljiti kineske komunističke vođe, za razliku od nekih Ernijevih sporadičnih grešaka. Četbot je izazvao podsmeh na mrežama nakon što je nacrtao ćurku nakon što je upitan za zemlju Tursku, i ždrala (crane) nakon što je upitan za građevinsku mašinu (kran). Izgleda da niko još nije pitao za Vinija Pua, onlajn sliku koja se često koristi za prikazivanje Si Đinpinga. Kineska sajber administracija će bez sumnje tragati za takvim aktima grube subverzije dok pokušava da obuzda kineske četbotove.

(TheSpectator-ZTP, foto: Baidu)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *