SAD: Karijerni senator Bob Menendez suočava se sa optužbama za korupciju

Kada su agenti FBI-a u junu prošle godine pretražili kuću Boba Menendeza, senatora iz Nju Džersija, pronašli su 100.000 dolara u zlatnim polugama i 480.000 dolara skrivene gotovine. Deo novca, spakovanog u koverte, bio je sakriven u odeći, uključujući jakne sa ušivenim imenom gospodina Menendeza koje su visile u njegovoj garderobi. Detalji pretresa navedeni su u zapanjujućoj optužnici otkrivenoj 22. septembra. Menendez, koji je podneo ostavku na mesto predsednika senatskog komiteta za spoljne poslove, i njegova supruga Nejdin optuženi su za mnoštvo nedela, među kojima je i davanje osetljivih informacija egipatskim zvaničnicima. Navodno su prihvatali i poklone u zlatnim polugama u zamenu za zaštitu saradnika.

Optužnica od tri tačke takođe tvrdi da su gospodin i gospođa Menendez primili stotine hiljada dolara mita od trojice biznismena iz Nju Džersija, koji su takođe optuženi. Mito koje je bračni par navodno primio uključuje isplatu hipoteke za kuću, kompenzaciju za fantomsko radno mesto, kućni nameštaj i Mercedes-Benc. Menendez negira bilo kakva nepočinstva. Kaže da tužioci iznose „lažne tvrdnje“ protiv njega i njegove supruge. Takođe tvrdi da su savezni tužioci „pogrešno predstavili normalan rad kongresne kancelarije“. Za šta je primao mito? U optužnici se tvrdi da je Menendez prenosio osetljive i tajne informacije zvaničnicima egipatske vlade, pri čemu je Vill Hana, jedan od optuženih biznismena iz Nju Džersija, služio kao posrednik.

U maju 2018. senator je navodno rekao Hani da je zvanična zabrana prodaje oružja i municije Egiptu ukinuta. Hana je zatim prosledio ovu informaciju jednom egipatskom zvaničniku. Tog jula, Menendez je poslao poruku svojoj supruzi da kaže Hani da će „potpisati“ prodaju municije Egiptu u vrednosti od 99 miliona dolara. G-đa Menendez je zatim prosledila poruku Hani, koji ju je dalje prosledio dvojici egipatskih zvaničnika. Jedan je odgovorio emodžijem „palac gore“. Menendez je takođe optužen da je skriveni autor pisma u kojem je lobirano kod drugih senatora da dozvole pomoć Egiptu vrednu 300 miliona dolara. Menendez je navodno iskoristio svoj položaj da pomogne trojici biznismena. U optužnici se navodi da je senator vršio pritisak na službenika u ministarstvu poljoprivrede da zaštiti poslovni monopol u vezi sa halal sertifikacijom u vlasništvu Hane. Takođe se navodi da je pokušao da ometa krivične istrage državnog tužioca Nju Džersija u vezi sa jednim od biznismena. Povrh toga, preporučio je predsedniku Džou Bajdenu da imenuje određenu osobu za saveznog tužioca u Nju Džersiju.

U optužnici se navodi da je Menendez podstrekivao kandidata da ometa krivično gonjenje njegovih poslovnih saradnika (kandidat, koji je postao državni tužilac, nije optužen za nedelo). Ovo nije prva optužnica protiv Menendeza. Skandal i sudske istrage pratile su ga skoro dve decenije, čak i dok je njegova politička karijera napredovala. Godine 2015. optužen je da je prihvatio besplatne letove privatnim avionom u zamenu za lobiranje u korist vlasnika i pomagao u procesuiranju viza. Slučaj je otišao na suđenje 2017, a okončan je podeljenom porotom. Godine 2006, pre nego što je postao senator, tadašnji državni tužilac, Kris Kristi, koji će kasnije postati guverner Nju Džersija i kandidat za predsednika, istraživao je navode da je Menendez profitirao od kirije koju je plaćala jedna dobrotvorna organizacija kojoj je pomogao da dobije federalno finansiranje. Nikada nije optužen za delo i rekao je da je etički komitet Kongresa dao svoje odobrenje.

Senator ima „izvanredne veštine preživljavanja“, kaže Mika Rasmusen, šef Rebovič Instituta za politiku iz Nju Džersija. To delimično proističe iz njegove lične upornosti. Jedva da je bio tinejdžer kada je prvi put izabran na javnu funkciju. Kao gradonačelnik Union Sitija u severnom Nju Džersiju, poznatog po sistemskoj korupciji, hrabro se suprotstavljao političarima koji su šurovali sa mafijom. Nakon anuliranja sudskog procesa 2017, rekao je: „Onima koji su mi kopali politički grob kako bi zauzeli moj položaj – znam ko ste i neću vas zaboraviti.” Neki političari iz Nju Džersija, uključujući njegovog kolegu iz senata, Korija Bukera, prisustvovali su suđenju u znak podrške. Birači su imali priliku da mu uskrate mandat, ali to nisu učinili.

Međutim, biće teže pobeći od ovih najnovijih optužbi (i biće ih još). „Čak i za standarde Nju Džersija, ovo deluje drugačije,“ kaže Rasmusen. Menendez insistira da je nevin. „Godinu dana otkako je ova istraga procurila, postoji aktivna kampanja insinuacija i klevetanja anonimnih izvora kako bi se stvorila atmosfera lažljivosti tamo gde je nema.” Očekuje se da će se Menendez i njegova supruga pojaviti na saslušanju na Donjem Menhetnu 27. septembra.

(TheEconomist-ZTP, foto: NJToday)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *