SAD: Federalni agenti lažno optužili kineskog profesora da je špijun

Federalni agenti lažno su optužili bivšeg profesora Univerziteta u Tenesiju da je kineski špijun, navodi se u sudskom izveštaju. Agent FBI-a Kujtim Sadiku priznao je prošle nedelje da su njegove kolege lažno optužile Anming Hua da je špijun, lažno ga prikazali kao operativca kineske vojske i upotrebili lažne informacije kako bi Hua stavili na saveznu listu zabrane letenja. Sadiku je dodao da su agenti naložili američkoj carinskoj službi da zapleni Huov računar i telefon, i da su na osnovu lažnih dojava poslali tim agenata koji je pratio Hua i njegovog sina skoro dve godine.

Ipak, više od tri godine nakon što je Sadiku započeo bezbednosnu istragu Hua, agent nije ponudio nijedan dokaz da je bivši profesor aktivni ili bivši obaveštajac, navodi Knox News. Sadikuovo svedočenje se poklopilo sa suđenjem Huu, koji se tereti za prevaru i davanje lažnih izjava. Američki okružni sudija Tom Varlan mogao bi da odluči da tužioci nemaju dovoljno dokaza protiv Hua i da odbaci slučaj, ili bi mogao da prepusti odluku poroti.

Istraga protiv Hua usledila je nakon što je američko Ministarstvo pravde 2018. javno naložilo federalnim agentima da se fokusiraju na otkrivanje „ekonomskih“ kineskih špijuna koji deluju u Americi. Direktiva je bila poznata kao „Kineska inicijativa“. Međutim, Sadiku je posvedočio da nije znao za „Kinesku inicijativu“ kada je na Guglu potražio informacije o Huu u martu 2018. godine.

Njegovu pretragu je navodno podstakla dojava da je Hu postao špijun preko kineskog Programa za hiljadu talenata, koji je američka vlada označila kao kinesku mrežu za regrutaciju akademskih špijuna. Sadiku je pronašao javno saopštenje napisano na kineskom i uspeo je da pomoću Gugla „grubo prevede“ tekst u kojem je pisalo da je Hu dobio kratkoročni ugovor u okviru kineskog programa „Hiljadu talenata“ 2012., sa ponudom da predaje studentima na Tehnološkom univerzitetu u Pekingu.

Hu je naveo svoje veze sa Pekinškim tehnološkim univerzitetom u najmanje dva formulara na Univerzitetu u Tenesiju, i ponovo ih naveo u imejlovima razmenjenim sa univerzitetskim zvaničnicima i podizvođačem NASA-e. Niko mu nije rekao da mu je zabranjen rad za NASA-u, pa je uspešno dovršio dva NASA-ina projekta pre nego što su ga federalni agenti uhapsili u februaru 2020. godine.

Hu je sada optužen da je „namerno“ prevario NASA-u propustivši da na godišnjem obrascu UT-a navede svoj nastavnički rad na Pekinškom univerzitetu. Međutim, obrazac ne traži od profesora da otkrivaju veze sa Kinom ili bilo kojom drugom zemljom, već samo da navedu posao van univerziteta koji im donosi više od 10.000 dolara prihoda. Hu je zarađivao manje od 2000 dolara godišnje od svog rada na Pekinškom tehnološkom univerzitetu.

Ipak, savezni tužilac Metju Mekenzi rekao je prošle nedelje da postoje dokazi da je Hu izostavio rad u Pekingu sa formulara kako bi izbegao NASA-ine restrikcije. „Zastupaćemo argument da je Hu godinama bio povezan sa ovim kineskim univerzitetom i da je to morao da navede,“ rekao je Mekenzi.

(YahooNews-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *