Ruski GRU hakovao e-mail servis norveškog parlamenta?

Norveška unutrašnja bezbednosna agencija izvestila je u utorak da ruski hakeri povezani sa vojnoobaveštajnom službom (GRU) „verovatno“ stoje iza upada u e-mail sistem norveškog parlamenta, koji se desio ranije ove godine.

Iz agencije kažu da e-mail sistem obrađuje informacije „od velike vrednosti za obaveštajne službe nekoliko stranih država“. Agencija (PST) tvrdi je da je mrežna operacija koja je ciljala sednicu parlamenta od 24. avgusta „deo veće kampanje na nacionalnom i međunarodnom nivou, koja traje najmanje od 2019. godine“.

PST pretpostavlja da je operaciju izvela hakerska grupa poznata kao APT28 ili Fancy Bear. “Ova grupa je povezana sa ruskom vojnom obaveštajnom službom GRU, tačnije njihovim 85. centrom za specijalne usluge (GTsSS),“ navodi se u saopštenju. Ruska ambasada u Norveškoj saopštila je da istraga nije pružila dokaze o umešanosti Rusije i da je takva tvrdnja „neprihvatljiva“.

Iz PST kažu da je istraga okončana jer nije pružila „dovoljno informacija“ za podizanje optužnice. Bezbednosna agencija je time potvrdila rezultate interne istrage norveškog parlamenta koja je ustanovila slabe tačke sistema poput nesigurnih lozinki. Rečeno je da bi standardni bezbednosni mehanizmi poput dvostruke potvrde identiteta mogli da suzbiju sajber napade.

Ministarka spoljnih poslova Ine Eriksen Soreide rekla je 14. oktobra da je „naša procena da Rusija stoji iza ove aktivnosti“ i nazvala je to „ozbiljnim incidentom koji pogađa našu najvažniju demokratsku instituciju“. Ruska diplomatska misija istakla je da su ruske vlasti obavestile Oslo o zlonamernim sajber aktivnostima koje su stizale iz Norveške u šest navrata 2019. i četiri puta ove godine, dodajući da Rusija nije dobila nikakvo obrazloženje od Norveške.

Ruski zvaničnici su više puta negirali umešanost Moskve u bilo kakve hakerske napade. Norveška i Rusija, koje dele kopnenu granicu od skoro 200 kilometara, poslednjih meseci su pogoršale odnose. Ovog leta su i Moskva i Oslo proterali po jednog diplomatu nakon što je norveški državljanin optužen za industrijsko špijuniranje u korist Rusije. Osumnjičeni špijun, koji poriče navode optužnice, uhapšen je 15. avgusta u restoranu u Oslu.

Prošle godine, penzionisani norveški granični inspektor je u Rusiji osuđen na 14 godina zatvora zbog špijunaže. Uhapšen je u Moskvi decembra 2017. i optužen za prikupljanje informacija o ruskim nuklearnim podmornicama u korist norveške obaveštajne službe. Frode Berg je kasnije razmenjen tako što su on i dvojica Litvanaca oslobođeni u zamenu za dvojicu Rusa koji su bili u litvanskom zatvoru.

(ABCNews-ZTP, foto: invisibletiger)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *