Ruski agent pokušao da ukrade specifikacije ukrajinskih tenkova

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU), osujetila je pokušaje ruskog špijuna da pribavi tehničke detalje ukrajinskog tenkovskog programa. Ruski špijun je uhapšen zbog sumnje da je delovao kao ilegalni agent ruske vojne bezbednosti (GRU), saopštila je ukrajinska služba.

Kontraobaveštajna jedinica SBU privela je u Harkovu agenta ruske vojne obaveštajne službe, koji je bio na zadatku prikupljanja tehničke dokumentacije o razvoju i proizvodnji ukrajinskog glavnog borbenog tenka T-84BM Oplot.

Istražitelji i kontraobaveštajci SBU naveli su da je po nalozima ruskih operativaca neprijateljski agent pokušao da izmanipuliše radnika državnog biroa za projektovanje mašina Harkov Morozov, koji je konstruisao moderni tenk. Pod nadzorom operativaca SBU, agent je od zaposlenog primio uzorke tehničkog materijala i fotokopije prosledio službenicima GRU, preko provaljenih veza.

Nedavno je špijun obavešten o sumnji da je počinio krivično delo iz čl. 111 (veleizdaja) Krivičnog zakona Ukrajine, a sada se odlučuje se o primeni preventivnih mera. Prema izvorima iz SBU, istražne radnje se nastavljaju.

(foto: Dylan Malyasov)

Oplot je najnoviji ukrajinski borbeni tenk. Opremljen je reaktivnim oklopom nove generacije (ERA), koji štiti od tandemskih bojevih glava. Tvrdi se da je bolji od ruskog oklopa Kontakt 5 ERA, a poboljšana je i zaštita bokova trupa. Tenk je opremljen sistemom protivmera Štora, koji smanjuje verovatnoću pogotka neprijateljskom vatrom sa poluautomatskim navođenjem. Navodi se da je tenk moguće opremiti i sistemom aktivne zaštite Zaslon.

Tenkom upravlja tročlana posada, uključujući komandira, topnika i vozača. Punjač nije potreban, jer postoji automatski sistem za utovar municije. Zbog male posade manje su i ukupne dimenzije vozila, što ga čini težom metom na bojnom polju.

Tenkove ovog tipa naručila je Kraljevska tajlandska vojska 2011. godine; američka vlada je postigla sporazum sa ukrajinskom državnom firmmom za izvoz naoružanja za isporuku nekoliko borbenih tenkova Oplot tokom 2020. godine.

(DefenceBlog-ZTP, foto: ssu.gov.ua)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *