Fejsbuk odustao od zabrana u Australiji, vlada izmenila medijski zakon

Fejsbuk će vratiti vesti na stranice autralijskih korisnika nakon što je vlada odlučila da promeni medijski zakon koji je trebalo da primora društvenu mrežu i Gugl da plate za prikazivanje lokalnih vesti. Prošle nedelje Fejsbuk je blokirao sve vesti na svojoj platformi u Australiji i nehotice ugasio vladine stranice, uključujući zdravstvo i hitne službe.

Zabrana vesti je šokirala svetsku javnost koja je potez Fejsbuka protumačila kao direktnu poruku ostatku sveta da se ne upušta u slične akcije protiv tehnološkog giganta. Istorijska zabrana vesti na australijskim stranicama desila se nakon donošenja zakona koji bi primorao tehnološke divove da plaćaju lokalnim medijima za korišćenje njihovog sadržaja.

Ministar finansija Džoš Fridenberg i ministar komunikacija Pol Flečer objavili su u utorak da je kompromis postignut nakon maratonske rasprave u Senatu. Izmene zakona propisuju da vlada neće primeniti mere protiv Fejsbuka ukoliko kompanija potpiše dovoljno ugovora sa lokalnim medijima o plaćanju sadržaja. Vlada je takođe odlučila da Fejsbuk i druge platforme na koje se zakon odnosi dobiju mesečno upozorenje za usklađivanje poslovanja.

Generalni direktor Fejsbuka za Australiju, Vil Iston, potvrdio je da će vesti biti vraćene u njuz fidove australijskih korisnika „u narednim danima“, nakon dogovora sa vladom oko izmena zakona. „Drago nam je što smo uspeli da postignemo sporazum sa australijskom vladom i cenimo konstruktivne razgovore sa ministrima Fridenbergom i Flečerom tokom prošle nedelje,“ napisao je na svom blogu.

„Nakon detaljne rasprave, zadovoljni smo što je australijska vlada pristala na brojne izmene i garancije oko komercijalnih ugovora između naše platforme i medijskih kuća, a u skladu sa uslugama koje jedni drugima pružamo.“ Ukoliko vlada naknadno odluči da ipak primeni zakon, globalni potpredsednik kompanije Kembel Braun najavio je mogućnost ponovne blokade vesti u Australiji.

„Vlada je pojasnila da ćemo zadržati mogućnost kontrole nad vestima, tako da nećemo biti odmah prisiljeni na pregovore.“ U slučaju promena, manji izdavači bi mogli da dobiju više po članku, dok se velikim medijima uskraćuje mogućnost pokretanja zakonske klauzule radi bolje pogodbe.

Amandmani će ojačati regionalne i male izdavače tako da dobiju odgovarajuće naknade za upotrebu njihovog sadržaja na digitalnim platformama“, rekao je Fridenberg. Ministar je dodao da je Fejsbuk „prilično odmakao“ u poslovnim pregovorima sa brojnim medijskim kompanijama. Navodno mu je izvršni direktor Fejsbuka Mark Cukerberg rekao da se kompanija ponovo uključila u pregovore sa medijima.

U utorak uveče, Seven West Media, koja poseduje zapadno-australijske novine i TV mrežu Seven, postala je prva medijska kompanija koja je potpisala pismo o namerama sa Fejsbukom. Detalji i vrednost posla nisu objavljeni u saopštenju. Fridenberg je rekao da je Australija bila „ogledna bitka“ za ostatak sveta u vezi sa regulacijom Gugla i Fejsbuka.

„Ne sumnjam da su mnoge zemlje pratile ovo što se dešava u Australiji, posebno zbog inovativnog medijskog zakona koji je inicirala Morisonova vlada. Fejsbuk i Gugl znaju da su sve oči uprte u Australiju, i zato su pokušali da ispregovaraju prihvatljivo zakonsko rešenje,“ rekao je.

Najveća australijska medijska kompanija Nine Entertainment pozdravila je amandmane i rekla da se raduje nastavku razgovora o komercijalnom aranžmanu sa Fejsbukom. „Sretni smo što je vlada pronašla kompromis oko digitalnog zakona koji Fejsbuk vraća u pregovore sa australijskim medijskim organizacijama,“ rekao je portparol Nine-a.

Nine je odbio sve Fejsbukove ponude jer bi bile ništave u slučaju primene novog medijskog kodeksa. Direktor Centra za odgovornu tehnologiju Piter Luis rekao je da je, po svemu sudeći, jezgro zakona sačuvano. „Cela ova epizoda trebalo bi da podstakne Australijance da razmisle o našoj prevelikoj zavisnosti od Fejsbuka,” zaključio je Luis. Izmene zakona uključuju sledeće stavke:

  • Odluka o merama protiv digitalne platforme, a na osnovu medijskog kodeksa, mora uzeti u obzir da li je digitalna platforma značajno doprinela održivosti australijske novinske industrije kroz komercijalne sporazume sa novinskim kućama.
  • Digitalna platforma će biti obaveštena o namerama vlade pre bilo koje konačne odluke, uz napomenu da će konačna odluka o primeni zakona protiv digitalne platforme biti doneta najkasnije mesec dana od datuma obaveštenja.
  • Odredbe o kompenzacijama neće biti pokrenute jer su komercijalni ugovori rezultirali različitim iznosima naknada ili komercijalnim dobitima koje su nastale tokom uobičajene poslovne prakse.

(TheGuardian-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *