Rusija: Racija FSB-a na vojnom brodogradilištu u Murmansku

Prema izveštaju portala SeverPost, racija je verovatno povezana sa zloupotrebom državnih sredstava namenjenih rekonstrukciji Admirala Kuznjecova, nosača aviona koji je trenutno usidren u Murmansku.

Lokalni izvori tvrde da su službenici FSB-a rano 29. juna stigli na lice mesta i odmah počeli da ispituju radnike i oduzimaju dokumente i računare. Policajci su takođe ispitivali direktora kompanije Sergeja Veraksoa. Brodogradilište br. 35 je regionalni ogranak kompanije Zvezdočka iz Severodvinska. Lokalno sedište je u gradu Rosliakovu, samo par kilometara od Murmanska, odakle firma blisko sarađuje sa Severnom flotom.

Nadogradnju nosača aviona Admiral Kuznjecov godinama prate razni incidenti. U oktobru 2018. pista je oštećena kada je plutajući mol potonuo i kran se prevrnuo. Decembra 2019., dvoje radnika je poginulo a 14 povređeno u požaru koji je izbio prilikom zavarivanja u jednoj od pogonskih prostorija. Zvezdočka i Ministarstvo odbrane su 2018. sklopili ugovor o popravci i modernizaciji nosača aviona, vredan 20 milijardi rubalja (230 miliona evra).

Nosač aviona Admiral Kuznjecov, Murmansk (foto: Pavel Lvov)

Poslednjih godina, brodogradilište br. 35 aktivno se bavilo izgradnjom novog suvog pristaništa koje bi olakšalo nadogradnju velikih morskih plovila poput Admirala Kuznjecova. Kada bude završeno, to će biti najveće pristanište te vrste u Rusiji. Racija FSB-a usledila je nakon hapšenja bivšeg direktora kompanije Jevgenija Zudina.

(TheBarentsObserver-ZTP, foto: Pavel Lvov/Twitter)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *