Rusija: Poljska kazna za Severni tok 2 je usluga SAD-u

Poljska je kaznila ruskog gasnog giganta sa više od 29 milijardi zlota (7,6 milijardi dolara) zbog izgradnje gasovoda bez odobrenja Varšave.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova izjavila je da je odluka o izricanju novčane kaznu Gazpromu doneta da bi se udovoljilo Vašingtonu, izvestila je novinska agencija Interfaks.

Ruski energetski projekti postali su krajnje politizovani još od aneksije Krima 2014. Rusija čini jednu trećinu od ukupne isporuke prirodnog gasa Evropi.

Kritike na račun tekućeg projekta Severni tok 2, za koji analitičari kažu da će povećati zavisnost Evrope od ruskog gasa, pojačane su nakon navodnog trovanja istaknutog ruskog opozicionara u avgustu.

Severni tok 2 (foto: Euronews)

Predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova rekla je da je odluka o novčanom kažnjavanju Gazproma vođena „idejom o uspostavljanju gasnog čvorišta za preprodaju američkog gasa zemljama istočne Evrope“, kako bi se „udovoljilo Vašingtonu“. Sjedinjene Države su poslednjih godina povećale izvoz tečnog gasa u Evropu.

Portparol je takođe rekla da kazna podriva evropsku energetsku sigurnost, izvestio je Interfaks. Poljska vlada i ministarstvo spoljnih poslova nisu bili odmah dostupni za komntar. Poljska antimonopolska kancelarija saopštila je da odbija svaki pokušaj diskreditacije.

„Postupak je izveden na pedantan i temeljan način… Delujemo potpuno nezavisno, na osnovu zakona i u okviru zakona, obezbeđujući poštenu konkurenciju“, navodi se u saopštenju kancelarije poslatom Rojtersu. Dodaje se da je odluka o kažnjavanju Gazproma „zasnovana na dokazima koji potvrđuju da je kompanija namerno kršila poljski antimonopolski zakon“.

Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u dužini od 1.230 kilometara je završena, izuzev 120 km završne deonice u danskim vodama. Radovi su obustavljeni prošlog decembra, nakon što je švajcarsko-holandska kompanija koja polaže cevi, Allseas, došla pod udar američkih sankcija.

(Reuters-ZTP, foto: AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *