Kamčatka: Curenje raketnog goriva uzrok pomora životinja? (video)

Zagađenje vode na ruskom poluostrvu Kamčatka izavalo je pomor životinja čiji su ostaci preplavili plaže. Strahuje se da je uzrok nesreće curenje raketnog goriva skladištenog na vojnim poligonima u regionu.

Krajem septembra, lokalni surferi su prijavili da ih peku oči te da je voda promenila boju i dobila neprijatan miris. Zvaničnici su kasnije potvrdili da su surferi zadobili lakše opekotine rožnjače. Meštani su izvestili da su videli veliki broj leševa morskih životinja, uključujući foke, hobotnice i ježeve, nasukane na plaži od crnog peska, popularnoj među turistima.

Regionalni guverner Vladimir Solodov rekao je u ponedeljak da je more blizu udaljenog poluostrva Kamčatka verovatno zagađeno toksičnim hemikalijama. Grinpis, koji je procenjivao štetu u području, upozorio je na „ekološku katastrofu“.

Zvaničnici kažu da su testovi pokazali nedozvoljene nivoe fenola i naftnih derivata. Stručnjaci istražuju da li je to povezano sa ispuštanjem toksičnih supstanci, rekao je Solodov. Dodao je da su ronioci potvrdili uginuće morskih stvorenja i da zagađenje zahvata šire područje.

Zvaničnici se trude da pronađu uzrok nakon što je predsednik Vladimir Putin u junu oštro reagovao na curenje nafte u arktičkom Sibiru, kada se hiljade tona dizela izlilo na kopno i plovne puteve. Ministar ekologije Dmitrij Kobiljkin rekao je u televizijskim nastupima da mu je Putin naredio da utvrdi uzrok katastrofe.

Gubernator Kamčatke obećao je na Instagramu da će voditi „transparentnu“ istragu i smeniti svakog službenika koji je prikrivao razmere zagađenja. Takođe je najavio provere dva vojna poligona, Radjgino i Kozelski, pozivajući se na „žutu emulziju“ u lokalnoj reci.

„Očekujemo inspekcije na dve ključne lokacije koje izazivaju našu zabrinutost“, rekao je. Neki stručnjaci smatraju da je izuzetno otrovno raketno gorivo iscurelo u more. Prvi poligon, Radjgino, udaljen je oko 10 kilometara od mora i u avgustu je korišćen za vojne vežbe.

Zoobiolog Vladimir Burkanov je komentaru za opozicioni list Novaja Gazeta pretpostavio da su stara skladišta raketnog goriva u Radjginu zarđala i da je gorivo iscurelo u potoke. Druga lokacija, Kozelski, korišćena je za odlaganje toksičnih hemikalija i pesticida, navodi se na veb stranici guvernera.

Kobiljkin je u televizijskim izjavama rekao da su dosadašnja testiranja utvrdila tek neznatno povišene nivoe gvožđa i fosfata, te spekulisao da incident nije izazvan ljudskim faktorom, već olujnim vremenom i mikroorganizmima koji menjaju nivoe kiseonika.

Grinpis je kontaktirao državne ekološke nadzornike, oružane snage i tužilaštvo tražeći hitnu istragu. Tužioci i istražitelji najavili su da će proveriti je li počinjeno krivično delo, ali nisu objavili nikakve nalaze.

Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da koristi čamce i dronove za nadgledanje obale, ali da zagađenje nije vidljivo. Solodov je rekao da je problem što region nema jedinstveni sistem nadziranja životne sredine.

Netaknuto poluostrvo Kamčatke popularno je odredište avanturističkog turizma, baš zbog obilja divljih životinja i živih vulkana. Incident se dogodio nakon što vlasti upozorile turiste da ne posećuju lokalni vulkan zbog visokog rizika od erupcije.

(TheGuardian-ZTP, foto: AFP/Greenpeace)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *