Rusija: FSB uhapsio ukrajinske ‘neonaciste’, Kijev poriče veze sa njima

Ruska unutrašnja obaveštajna služba saopštila je u ponedeljak da je uhapsila 106 pristalica ukrajinske neonacističke grupe koja planira napade i masovna ubistva, dodajući dugačku listu potencijalnih žarišta između dve zemlje. Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je grupu „Manijački kult ubistva“ osnovao Ukrajinac pod patronatom ukrajinskih obaveštajnih službi.

Ukrajinska bezbednosna služba SBU je to demantovala, rekavši Rojtersu da nema nikakvu ulogu u tom slučaju i da se bavi isključivo kontraobaveštajnim poslovima unutar Ukrajine. Ukrajinska vlada nije komentarisala slučaj. U svom saopštenju, FSB navodi da je izvršio hapšenja u 37 od od 80 regiona Rusije i da su dvojica pritvorenika planirala da napadnu obrazovne ustanove.

Rusija je poslednjih nedelja zaoštrila neprijateljsku retoriku prema Kijevu, jer su Ukrajina, SAD i zapadne prestonice upozorile na gomilanje ruskih trupa blizu Ukrajine i mogućnost invazije. Moskva je negirala ovakve planove i okrivila Ukrajinu i NATO za podizanje tenzija, zahtevajući garancije od članica alijanse da neće odobriti članstvo Kijevu.

U Vašingtonu smatraju da Rusija planira da iskoristi navodne ukrajinske „provokacije“ kako bi opravdala vojnu agresiju. Ukrajina je prošlog meseca optužila Rusiju za navodnu zaveru koja je uključivala državni udar protiv predsednika Vladimira Zelenskog, što je Kremlj negirao.

(Reuters-ZTP, foto: RemixNews)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *