Rusija: Država neće blokirati Tviter, ali će usporiti pristup platformi

Rusija neće potpuno blokirati Tviter, ali će nastaviti da usporava pristup poznatoj društvenoj mreži unutar svojih granica, odlučila je državna regulatorna agencija Roskomnadzor u ponedeljak.

Agencija je Tviteru dala rok do 15. maja da ispuni hiljade zahteva za uklanjanje sadržaja koji navodno krše ruske zakone, ili da u suprotnom bude blokiran u Rusiji. Takođe je naređeno usporavanje pristupa društvenoj mreži širom zemlje.

Rusija je optužila Tviter da nije uklonio sadržaje sa elementima dečije pornografije i upotrebe narkotika. Takođe je zatraženo da društveni mediji, uključujući Tviter, uklone stotine postova koji su navodno „pozivali maloletnike da učestvuju u nedozvoljenim masovnim događajima“ u vreme održavanja protesta podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom. U izjavi objavljenoj u ponedeljak, Roskomnadzor je potvrdio da je Tviter ispunio 91% zahteva ruske države.

„Na osnovu rezultata inspekcije i pokazanog truda administracije društvene mreže, odlučeno je da se usluge Tvitera ne blokiraju i da se uklone ograničenja na fiksnim serverima i povezanim wi-fi mrežama, uz zadržavanje mere usporavanja protoka na mobilnim uređajima,“ rekao je Roskomnadzor u izjavi od ponedeljka.

Roskomnadzor je opravdao svoju odluku, rekavši da je identifikovao više od 500 tvitova koji krše ruske zakone i još uvek nisu obrisani. Delimično ukidanje restrikcija vremenski se preklapa sa kampanjom ruskih vlasti protiv američkih društvenih medija, budući da Moskva pojačava kontrolu nad internetom na ruskom govornom području.

Agencija je takođe prozvala Fejsbuk i Jutjub, rekavši da im uskoro sleduju „slične sankcije“ ukoliko ne „preduzmu odgovarajuće mere“ za uklanjanje „ilegalnog materijala“ sa svojih platformi. Rusija je kritikovala Gugl zbog blokiranja pet naloga i deset video snimaka povezanih sa ruskim državnim portalom Russia Today. Gugl je rekao da je nekoliko videa uklonjeno zbog širenja lažnih informacija o koronavirusu.

Prošle nedelje Roskomnadzor je rekao da je Guglu podneo ukupno 31 zahtev za ukidanje restrikcija kanalima koji su u ruskom vlasništvu. Zakonodavci su takođe predložili da internet kompanije budu primorane na otvaranje zvaničnih kancelarija u Rusiji, ili da rizikuju blokadu na tržištu onlajn oglašavanja u zemlji.

(TheMoscowTimes-ZTP, foto: AFP/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *