Bivši novinar Njujork Tajmsa: Mutni poslovi privatnih špijunskih agencija

U knjizi Spooked, bivši istraživački novinar Njujork Tajmsa Beri Majer iskazuje velike i važne ambicije: dubinsko istraživanje poslova privatnih špijuna i „drastičnog uticaja koji su ostvarili u sferi politike i biznisa“.

Na 278 stranica teksta, Majer je veći deo svog istraživanja fokusirao na sada već zloglasni „Stilov dosije“, tj. mahinacije Kristofera Stila, bivšeg agenta MI6. Stila je po nalogu Demokratske stranke angažovala privatna špijunska firma bivših novinara Wall Street Journal-a, Fusion GPS, sa ciljem da kompromituje Donalda Trampa uoči predsedničkih izbora 2016. U knjizi se pominje i istraživačka firma Black Cube, te njena gnusna uloga u aferi Harvi Vajnstin, kao i Rob Mur iz K2 Intelligence, londonske firme koju je osnovao biznismen Džuls Krol.

Majer je ponajbolje istražio slučaj Glena R. Simpsona, bivšeg i relativno poznatog reportera Wall Street Journal-a. Nakon 11. septembra 2001., Simpson je pisao o tome kako su teroristi dobili novac za svoje operacije, a zatim postao strani dopisnik sa sedištem u Briselu. Zatim je napustio novinarstvo uvidevši „prazan prostor u industriji korporativne bezbednosti i priliku da istraživački posao obavlja za privatne klijente“.

Ova ambicija je navela Simpsona da pokrene SNS Global zajedno sa Su Šmit, još jednom novinarkom Journal-a. Misija kompanije bila je da radi isključivo za „dobre momke“ – neprofitne organizacije, javne interese i društveno odgovorne kompanije. Međutim, SNS Global je propao nakon godinu dana; Majer piše da su Simpson i Šmit bili različite ličnosti, različitih političkih uverenja i poslovnih ambicija.

Fusion GPS je bio Simpsonov drugi pokušaj. U posao je krenuo sa Piterom Fričom, još jednim novinarom Journal-a. Kao i SNS Global, Fusion GPS je trebalo da iskoristi Simpsonove i Fričove novinarske veštine u ne-novinarske svrhe – kako za rad na eksplicitno političkim projektima, tako i za dostizanje značajno većih zarada. Širenje Stilovih neproverenih tvrdnji o Trampovom sumnjivom ponašanju tokom boravka u Moskvi, trebalo je da osujeti njegove predsedničke ambicije.

Kako navodi Majer, Simpson je očajnički tražio portal koji bi objavio dosije, ali bez uspeha. To je najzad učino Ben Smit, tadašnji urednik BuzzFeed-a, ali neposredno pred Trampovu inauguraciju. Iako je objava dosijea eventualno mogla da ošteti Trampov predsednički mandat, Simpson je nazvao novinara BuzzFeed-a i tražio da se dosije hitno povuče. „Ljudi će nastradati zbog vas!” navodno je vikao Simpson.

Iz Majerovog pripovedanja stiče se utisak da je Simpson trebalo da ostane u novinarstvu. Bila je to „savršena profesija za njega, jer je nagrađivala njegove talente i opsesije, te držala njegove poroke pod kontrolom“. Na kraju knjige, Majer ne krije svoj prezir prema privatnim špijunima. „Malo je profesija koje zaslužuju veću osudu od sebičnih i moralno bankrotiranih muškaraca i žena koji rade kao unajmljeni obaveštajci. Treba ih goniti i kažnjavati, gde god je to moguće,” izričit je autor.

(NYTimes-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *