Rusija: Bivša direktorka energetske firme špijunirala u korist Moldavije

Bivša članica borda direktora državne energetske kompanije osuđena je na 15 godina zatvora zbog odavanja informacija Moldaviji. Karina Curkan je porekla sve navode optužnice.

Rusija je u utorak osudila bivšu direktorku državnog energetskog holdinga Inter RAO na 15 godina zatvora. Karina Curkan je proglašena krivom za špijuniranje u korist bivše sovjetske republike Moldavije, na suđenju održanom iza zatvorenih vrata, javile su ruske novinske agencije.

Presudom Moskovskog suda dodatno je naloženo da se 656 miliona rubalja (7,3 miliona evra), zaplenjenih od Curkanove, uplati u državni budžet, prenosi agencija TACC. „Zaplenjeni diskovi i laptop računari biće predati FSB-u na čuvanje,“ izvestila je agencija, pozivajući se na sudske izvore.

Curkan je privedena u junu 2018. Negirala je optužbe, a njena odbrana namerava da uloži žalbu na presudu. Curkan je proglašena krivom prema članu 276 ruskog krivičnog zakona, koji se odnosi na dela špijunaže. Neki detalji slučaja nisu objavljeni i drže se u tajnosti zbog osetljivog sadržaja.

U intervjuu za medijski holding RBC, Curkan je potvrdila optužbu ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) da je regrutovana od strane moldavske obaveštajne agencije 2004. godine.

Krajem aprila 2015., u Moskvi je dobila poverljiv elektronski „nacrt dokumenta od Ministarstva energetike o određenim aspektima delovanja ruskih energetskih kompanija“. Pre oktobra iste godine, dokument je navodno prosledila moldavskoj tajnoj službi , prenosi TACC. Informacije su se ticale ruskih isporuka električne energije Ukrajini.

„Svakako ćemo podneti žalbu na presudu, jer verujemo da ona nije kriva“, rekao je advokat odbrane Ivan Pavlov. Odbrana tvrdi da su dokumenti koji čine osnovu optužnice izmišljeni.

Curkan je ponovila da je optužnica montirana jer je neko želeo da je skloni sa visoke pozicije u energetskom holdingu. Izrečena kazna od 15 godina je tri godine manja od kazne koju je tužilaštvo zahtevalo.

(DW-ZTP, foto: Moskva News Agency)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *