Robotska ruka može da savije limenku ili drži jaje a da ih ne slomi (video)

Veoma spretna, čovekolika robotska ruka sa taktilnim senzorima na vrhovima prstiju može delikatno da drži jaja, koristi pincetu za podizanje kompjuterskih čipova i gužva limenke. Ruka bi mogla da se koristi u protetici ili na robotima koji koriste veštačku inteligenciju za rukovanje objektima.

Teška 1,1 kilogram, šaka je duga 22 centimetra i napravljena od čelika i aluminijuma. Svaki prst pokreću tri mala motora koji se nalaze u dlanu i pomeraju metalne tetive sa ukupno 20 zglobova. Ovo omogućava prstima da se pomeraju u stranu i savijaju napred-nazad, dajući ruci opseg pokreta koji se može uporediti sa pokretima ljudske šake.

Uikjum Kim sa Univerziteta Adžu u Južnoj Koreji i njegove kolege, koji su napravili ruku, kažu da može da drži jaje a da ga ne razbije, da sipa piće i gužva aluminijumske limenke. Istraživači su takođe testirali da li ruka može da koristi alate. Otkrili su da može da drži makaze i seče papir, kao i da rukuje pincetom kako bi pokupila i stavila mikročip na matičnu ploču.

„Mogu li zaista da rukujem pincetom na svom stolu? Bio sam radoznao. Sećam se da sam bio veoma zadovoljan trenutkom kada je uspelo,“ kaže Kim. U poređenju sa postojećim robotskim rukama, osnovna konstrukcija šake se može lakše prikačiti na komercijalne robotske ruke. „Najveća prednost naše robotske šake je u tome što se veoma lako pričvršćuje na postojeće robotske ruke, a istovremeno ima i snažan stisak i delikatne pokrete,“ dodaje Kim.

On i njegove kolege su takođe testirali izdržljivost šake tako što su programirali prst da 30 minuta neprekidno pritiska senzor. Otkrili su da je snaga prsta neznatno oslabila za to vreme. Zatim su podizali tegove teške 18 kilograma, što nije izazvalo lomljenje ruke. U drugom testu, programirali su jedan prst da se savija i pritiska senzor svake sekunde tokom 11 minuta. Test je bio uspešan, bez primetnog usporavanja ili opadanja snage prsta.

U budućnosti bi ruka mogla da postane sastavni deo inteligentnih robota sposobnih da osećaju i manipulišu objektima, dok bi lakša verzija ruke mogla da se koristi kao proteza. Međutim, ovom prototipu nedostaje puna mekoća ljudske šake, pa se naučnici nadaju da će razviti i fleksibilnu veštačku kožu, kaže Kim.

(NewScientist-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *