Rezultati istraživanja: Ketamin može da ublaži depresiju i PTSP za jedan dan

Lek ketamin može da ublaži simptome posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i simptome depresije već dan nakon injekcije. To je ključni nalaz nove meta-analize, upravo objavljene u časopisu Annals of Pharmacotherapy. Ketamin je anestetik koji se ponekad koristi kao rekreativna droga, ali se sve više istražuje kao tretman za niz mentalnih problema. Analizirano je šest kontrolisanih studija na 259 pacijenata sa umerenim do teškim PTSP-om. Oko polovine ispitanika je dobilo injekciju ketamina. Ostali su dobili ili slanu vodu ili lek midazolam, benzodiazepin sličan ksanaksu koji se takođe koristi kao anestetik.

Kod pacijenata koji su primali ketamin simptomi PTSP-a su se smanjili za oko 25% i dan i nedelju dana nakon terapije. Ali ako su pacijenti primali ponovljene injekcije tokom četiri nedelje, simptomi PTSP-a su se smanjili za samo 12%. Smanjenje simptoma depresije bilo je skromnije, ali i dalje značajno. U većini ovih ispitivanja, pacijenti su primili samo po jednu injekciju; u druga dva, davana im je injekcija u istoj dozi šest ili više puta tokom dve do četiri nedelje. Efekti nakon prve injekcije bili su slični u svim studijama, ali nije jasno koliko dodatne doze ketamina podupiru ove efekte na duži rok. Sve u svemu, efekti čak i jedne injekcije ketamina se javljaju brzo, ali su skromni po razmeri. Najbolji režim za produžavanje ovih efekata ponovnim ubrizgavanjem ketamina nije utvrđen. PTSP, iscrpljujući poremećaj mentalnog zdravlja, javlja se kada trauma iz prošlosti izaziva flešbekove, noćne more, depresivno raspoloženje, anksioznost i izbegavanje aktivnosti koje bi mogle da izazovu traumatska sećanja. Pacijenti sa PTSP-om pokazuju dvostruko veću sklonost da pokušaju samoubistvo nego opšta populacija.

Oko 13 miliona Amerikanaca prijavi PTSP tokom jedne godine, što znači skoro 5% odrasle populacije. PTSP je uzrokovan iskustvom ili prisustvom traumatskog događaja. Mnogi ratni veterani imaju ovaj poremećaj, kao i osobe koje su preživele fizički napad, prirodne katastrofe ili zlostavljanje. Oni sa umerenim do težim oblicima bolesti gube u proseku oko tri i po radna dana mesečno zbog pojave simptoma ili lečenja bolesti. Psihoterapija fokusirana na traumu, tj. tehnika koja pomaže pacijentima da se prisete, obrade i reaguju na traumatska sećanja, primarni je metod lečenja PTSP, ali je potrebno i po nekoliko nedelja da se uoče efekti, i ne bude ih kod svih pacijenata. U takvim slučajevima se preporučuju antidepresivi kao što su paroksetin, sertralin i venlafaksin kao alternativa, ili kao dodatak psihoterapiji. Ali kao ni psihoterapija, ni ovi lekovi možda neće delovati odmah, za razliku od ketamina. Međutim, dugoročno smanjenje simptoma PTSP-a i depresije nakon injekcije ketamina je otprilike isto kao i kod primene tradicionalnih antidepresiva.

Pošto neki ljudi sa teškim PTSP-om mogu imati samoubilačke misli, vreme je od suštinske važnosti; oni prosto ne mogu čekati da tradicionalne metode počnu da deluju. Ketamin bi mogao da premosti taj kritični period dok se ne osete efekti psihoterapije i klasičnih antidepresiva. Velika nepoznanica kod upotrebe ketamina je koliko često treba primati injekcije. Podaci za sada ne potvrđuju da višestruke doze daju bolje efekte od jednokratne doze. Ketamin košta oko 800$ po injekciji, tako da je važno imati jasnu predstavu o doziranju. Valja imati na umu da se ketamin može zloupotrebiti. Kupovina u neovlašćenim apotekama ili onlajn prodavnicama je kršenje propisa Uprave za hranu i lekove; često nema tačno navedene doze, ili je istekao rok trajanja ili proizvod uopšte ne sadrži ketamin. Takođe može da sadrži zamenski lek sa opasnim aktivnim sastojkom, kao što je sintetička ulična droga LSD. Takvi lažni proizvodi mogu naškoditi ili čak ubiti pacijente.

(TheConversation-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *