Prikupljanje podataka? Kina optužuje ‘strane vlade’ za instaliranje lažnih meteo stanica

Peking je optužio „strane vlade“ da prikupljaju podatke o Kini putem stotina lažnih meteoroloških stanica koje su ilegalno postavljene širom kineske teritorije. Čini se da je ova objava deo šireg „narodnog rata protiv špijunaže“ koji je Komunistička partija Kine pokrenula 2015. kako bi među Kinezima stvorila „pozitivnu atmosferu nacionalne bezbednosti“.

U utorak prošle nedelje, kineska civilna špijunska agencija, Ministarstvo državne bezbednosti (MSS), obznanila je informacije o navodnim lažnim meteorološkim stanicama na svom nalogu na društvenoj mreži WeChat. Agencija je saopštila da je otkrila stotine lažnih stanica u preko dvadeset kineskih provincija. Otkriće je rezultat ispitivanja deset firmi specijalizovanih za instaliranje meteoroloških stanica, koje je zatim prošireno na preko 3.000 meteoroloških stanica „povezanih sa inostranstvom“ širom Kine.

MSS tvrdi da neke od stranih kompanija koje se bave postavljanjem ovih stanica nisu dobile potrebne administrativne dozvole. Štaviše, neke od stanica su bile postavljene u blizini kombinata za proizvodnju hrane ili instalacija povezanih sa odbrambenim kapacitetima, navodno radi snimanja geolokacijskih podataka. Potonji su u realnom vremenu prenošeni u inostranstvo, saopštio je MSS.

Prema špijunskoj agenciji, neke od lažnih meteoroloških stanica su „direktno finansirale strane vlade“. Međutim, u saopštenju nije bilo reči o konkretnim vladama koje su navodno finansirale ove stanice. Umesto toga, u saopštenju se navodi da „nezakonito prikupljanje i prekogranični prenos meteoroloških podataka ugrožava suverenitet, bezbednost i razvojne interese Kine“.

Retko se dešava da diskretni i tajnoviti MSS daje bilo kakva javna saopštenja u vezi sa kontrašpijunažom. Tokom protekle godine, međutim, obznanila je hapšenje nekolicine kineskih zvaničnika koji su navodno špijunirali Kinu u korist američke CIA-e. Nema informacija o tome da li su navodno lažne meteorološke stanice povezane sa ranijim hapšenjima kineskih zvaničnika zbog špijunaže.

(IntelNews-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *