Regulisanje crnog humora: Fejsbuk ažurira pravilnik, precizira šta smatra satirom

Nakon preporuke Nadzornog odbora, Fejsbuk je najavio ažuriranje pravilnika kako bi pojasnio kako će tretirati satirične sadržaje, saopštila je kompanija na zvaničnom blogu.

„Dodaćemo informacije u Community Standards kako bismo precizirali kada je satira prikladna kao deo specifičnog konteksta,“ navodi se u dopisu. „Ova promena će omogućiti našim timovima da uvaže satiru kada procenjuju da li u određenom sadržaju ima govora mržnje.“

Ažuriranje je preporučeno nakon što je Nadzorni odbor utvrdio da je Fejsbuk načinio grešku kada je uklonio objavu korisnika koja pominje vladu Turske kroz poznati mim sa dva kontrolna dugmeta. Nadzorni odbor je to ovako opisao:

Ovaj mim je koristio prepoznatljivi strip sa podeljenom slikom, pri čemu je lice strip junaka zamenjeno turskom zastavom. Strip junak se desnom rukom drži za glavu i preznojava; na drugoj polovini slike prikazana su dva crvena dugmeta sa pratećim tekstom na engleskom „Jermenski genocid je laž“ i „Jermeni su bili teroristi koji su to zaslužili“. Mim je bio propraćen emodžijima „zamišljenog lica“.

Fejsbuk je uklonio ovu objavu pozivajući se na svoj pravilnik, koji kaže da se uklanjaju postovi koji ciljaju „žrtve ozbiljnog fizičkog ili emotivnog nasilja“, što uključuje upotrebu mimova i gifova. Fejsbuk je kasnije prekvalifikovao svoju odluku i zaveo je pod kategoriju sprečavanja govora mržnje.

Iako je Fejsbuk najavio da će praviti izuzetke zbog satire, Nadzorni odbor je u svojoj preporuci istakao da nije precizirao šta smatra satirom. Kompanija je u svom dopisu navela da će, osim pojašnjenja svojih smernica oko satire, „pokrenuti i upoređivanje identičnog sadržaja sa paralelnim kontekstom“, i možda preduzeti dalje mere.

Ovo je poslednji u nizu slučajeva konfuzije oko smernica Nadzornog odbora. Početkom juna, Fejsbuk je najavio da će opozvati svoju politiku dopuštanja „važnih vesti“, koja je političarima omogućavala da zaobiđu mnoge odredbe pravilnika. Kompanija ubuduće „neće tretirati sadržaje koje objavljuju političari na drugačiji način od sadržaja bilo kog korisnika“, rekao je Nik Kleg, potpredsednik Globalnih poslova i komunikacija u Fejsbuku.

(TheVerge-ZTP, foto: Facebook)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *