Delta soj koronavirusa ugrožava oporavak od kovida u SAD-u

Prema najnovijim podacima, Delta soj koronavirusa verovatno je odgovoran za 31 odsto svih slučajeva kovida-19 u SAD-u, prema proceni Financial Times-a. Prethodni podaci iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je taj udeo slučajeva iznosio oko 10 odsto do 5. juna, odnosno 2,7 odsto do 22. maja.

Procena Financial Times-a, dobijena na osnovnu obrađenih podataka, pokazuje da se udeo infekcija Delta sojem u SAD-u utrostručio za samo 11 dana. CDC još nije objavio podatke o stopi zaraznosti Delta soja nakon 5. juna u SAD-u. Dr Rošel Valenski, direktorka CDC-a, upozorila je prošle nedelje da bi Delta soj uskoro mogao da postane dominantan u SAD-u.

U nedelju je bivši šef Uprave za hranu i lekove (FDA) Skot Gotlib upozorio da Delta soj može uzrokovati pogoršanje epidemije na jesen, čak i ako se do tada vakciniše 75 odsto Amerikanaca koji ispunjavaju uslove za cepljenje. Delta soj, koji je prvi put identifikovan u Indiji, a naziva se i B.1.617.2, ispostavio se 60 odsto zaraznijim od Alfa soja koji još uvek dominira u SAD-u

Podaci iz Britanije, gde Delta soj čini oko 90 odsto trenutnih slučajeva kovida-19, takođe govore da je rizik od hospitalizacije veći za nevakcinisane osobe zaražene ovim sojem. Čini da je Delta soj sposobniji da izbegne zaštitu ostvarenu delimičnim vakcinacijama. Istraživanja pokazuju da jedna doza Pfizera ili AstraZenece pruža samo 33 odsto zaštite od Delta soja, u poređenju sa najmanje 88 odsto imuniteta na ostale sojeve.

Ipak, utvrđeno je da dve doze Pfizera ili AstraZenece štite od hospitalizacije u slučaju zaraze Delta sojem. Nije poznato kakvu zaštitu od ovog soja pružaju druge vakcine. U petak je američki predsednik Bajden upozorio da je Delta soj „posebno opasan za mlade ljude“, jer su društveno aktivniji i manje vakcinisani u odnosu na stariju populaciju.

Takođe je pozvao sve Amerikance da prime drugu dozu vakcina kod kojih je to potrebno. Prema podacima CDC-a, do ponedeljka je 45 odsto Amerikanaca potpuno vakcinisano, dok je 53 odsto primilo jednu dozu. Tempo vakcinacije je, međutim, opao u poslednja dva meseca.

(BusinessInsider-ZTP, foto: David DelPoio/The Providence Journal)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *