Reakcije na indijski film: Narendra Modi huška Bolivud protiv muslimana?

Bolivud je uglavnom bio pošteđen pošasti hindu-muslimanskog sukoba. Sa svojim liberalnim vrednostima, muslimanskim zvezdama i slavnim hindu-muslimanskim brakovima, filmska industrija Indije na neki način je delovala kao moćan protivotrov. Politizovana diskusija oko niskobudžetnog i navodno islamofobičnog filma pod nazivom Priča iz Kerale, koji je izašao ovog meseca, sugeriše da je atmosfera tolerancije u opasnosti. Ova kontroverza je izazvala sukobe među verskim zajednicama, najmanje jednu pogibiju i više od 100 uhapšenih u zapadnoj državi Maharaštra.

Sve se zakuvalo i pre spornog filma, koji govori o fiktivnoj hindu vernici koja je prešla u islam i potom radikalizovana. Promotivni trejler filma tvrdi da je 32.000 devojaka iz južne države Kerala nasilno preobraćeno u islam, a zatim se pridružilo džihadističkim grupama u Siriji i Jemenu. Ovo je grubo preterivanje. Tokom 2016, oko 20 mladića i devojaka napustilo je Keralu, prosperitetnu južnu državu poznatu po visokom obrazovanju, da bi se pridružilo Islamskoj državi, međunarodnoj džihadističkoj grupi. Ali to nije odvratilo Narendru Modija i njegovu hindu-nacionalističku Baratija Janata Partiju (BJP) da oduševljeno promovišu film. U jeku kampanje za nedavne izbore u regionu Karnatake, indijski premijer je tvrdio da je razotkrio „novi oblik terorizma“.

Madja Pradeš i Utar Pradeš, dve indijske države u kojima BJP dominira, najavile su poreske olakšice za film. Glavni ministar države Asam i istaknuti član BJP-a napisao je u tvitu: „Svako treba da pogleda ovaj film sa svojim ćerkama“. Lideri opozicije su u međuvremenu osudili film. Glavni ministar Kerale nazvao je film proizvodom Sang Parivara, grupe desničarskih hinduističkih organizacija. U državi Tamil Nadu, film je povučen iz bioskopa. Zapadni Bengal ga je zabranio, mada je zabranu kasnije poništio indijski Vrhovni sud.

Priča iz Kerale je bazirana na stvarnoj radikalizaciji šačice muslimana sa ciljem propagiranja desno-hinduističke teorije zavere poznate kao „ljubavni džihad“, prema kojoj snažni muslimanski muškarci vrebaju mlade i nevine nemuslimanske žene. Takve hinduističke teorije, koje su osmislili političari BJP-a, dovele su do porasta napada na nehinduiste, kako je nedavno objavljeno u godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o verskim slobodama. „Napadi na pripadnike verskih manjinskih zajednica, uključujući ubistva, šikaniranje i zastrašivanje, dešavali su se tokom cele godine.

Još jedan sporni film, Dosijei iz Kašmira, prohinduistički prikaz aktuelne tragedije u Kašmiru koji je objavljen prošle godine, navodno je podstakao deo tog nasilja. Modi i njegova stranka su ga takođe zdušno reklamirali. Priča iz Kerale, koja se sada prikazuje u skoro 1.500 bioskopa u Indiji i još više u inostranstvu, stoga predstavlja zabrinjavajući trend: sve veću saradnju između Modijeve šovinističke politike i indijske popularne kulture.

(TheEconomist-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *