Putin posetio glavni štab obaveštajne službe, pohvalio operativce

Ruski predsednik Vladimir Putin u nedelju je pozdravio „hrabre“ ruske špijune prilikom posete sedištu Spoljne obaveštajne službe, a povodom 100 godina od osnivanja.

Putin, koji tokom epidemije koronavirusa najviše boravi u svojim rezidencijama blizu ruske prestonice i na Crnom moru, posetio je sedište SVR-a na jugu Moskve usred kontroverzi oko aktivnosti državnih službi bezbednosti.

SVR, ruska spoljna obaveštajna agencija, koja je nasledila Prvo glavno odeljenje KGB-a 1991. godine, obeležava stogodišnjicu rada. Povrh toga, 20. decembar je dan kada zemlja odaje priznanje svim članovima bezbednosnih službi, uključujući i one iz unutrašnje obaveštajne agencije (FSB).

Govoreći ispred sedišta SVR-a, Putin, inače i sam bivši oficir KGB-a, zahvalio se svima koji štite Rusiju od „spoljnih i unutrašnjih pretnji“ i nazvao ih „pouzdanim i hrabrim ljudima“. „Efikasan rad organa bezbednosti, koji se rukovodi zakonom i nacionalnim interesima, uvek je bio i biće izuzetno važan za Rusiju,“ rekao je on. „To je jedna od najvažnijih garancija suverenog, demokratskog i nezavisnog razvoja našeg multinacionalnog društva,“ dodao je Putin.

68-godišnji šef Kremlja pohvalio je rad SVR-a rekavši da je služba uticala na tokove i ruske i svetske istorije. Rekao je da računa na spoljnu obaveštajnu službu u daljem suzbijanju „potencijalnih pretnji“, ali ju je kao retko kad javno ukorio kazavši da bi služba trebalo da „podigne kvalitet svojih analitičkih studija“.

Obraćajući se pripadnicima FSB-a i antiterorističkih službi, Putin je poručio da treba da nastave da deluju „odlučno“. „Takođe je potrebno nadograditi trenutne uspehe kada je reč o radu kontraobaveštajnih službi,“ dodao je.

Pohvale ruskim agentima bezbednosti dolaze nakon izveštaja istraživačkog sajta Bellingcat u kojem se tvrdi da su pripadnici FSB-a odgovorni za trovanje opozicionog lidera Alekseja Navaljnog nervnim gason Novičokom. Putin je odbacio navode izveštaja, rekavši: „Da su ruske službe bezbednosti želele da otruju Navaljnog, izvele bi to do kraja.“

(TheMoscowTimes-ZTP, foto: Twitter/@KremlinRussia_E)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *