Belingket sme da objavi ono što američke službe ne smeju

Izveštaj nezavisne istraživačke agencije Bellingcat otkrio je identitet ruskih obaveštajaca koji su radili na slučaju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog; nakon tri godine praćenja, Navaljni je u avgustu otrovan smrtonosnim nervnim agensom Novičok.

Rad istraživačke grupe Belingket bio je ključan za razotkrivanje aktivnosti ruske obaveštajne službe. Ali, što je važnije, omogućio je američkim službenicima i političarima da otvoreno razgovaraju o operacijama Moskve, ne otkrivajući izvore i metode američkih obaveštajnih agencija.

„Ne želim da budem previše dramatičan, ali nama se ovo dopada,“ rekao je Mark Polimeropulos, bivši zamenik šefa CIA-e za Evropu i Evroaziju.

Kada su bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka otrovani, Belingket je prvi identifikovao dvojicu ruskih vojnih obaveštajaca koji su putovali u Veliku Britaniju kako bi kvaku na vratima Skrialjeve kuće poprskali nervnim gasom iz sovjetske ere.

Za razliku od obaveštajnih agencija koje se često oslanjaju na anonimne izvore, Belingket i njihovi ruski partneri The Insider oslanjaju se na metapodatke sa mobilnih telefona i redove letenja koji su dostupni na ruskoj crnoj berzi ukradenih informacija.

Većina medijskih kompanija je spremna da prihvati procurele podatke, ali povlači liniju prilikom kupovine informacija. Belingket i njihovi partneri spremni su da odu korak dalje i kupe podatke od nižih službenika u bankama, telekom kompanijama i vladinim agencijama koji žele brzu zaradu.

Ovi postupci su detaljno objašnjeni u metodologiji agencije, objavljenoj zajedno sa rezultatima istrage, gde se napominje: „Iako postoje očigledni rizici od nabavke podataka na neformalnom tržištu, jasno je da se okruženje sitne korupcije i labavih procedura može okrenuti protiv ruskih službi bezbednosti.“

Takođe, transparentnost istražnog procesa agencije Belingket otežava opovrgavanje nalaza, a Rusiji izbegavanje odgovornosti. Uverljivi demantiji dugo su bili oslonac ruskih aktivnosti, bilo da je reč o invaziji na istok Ukrajine 2014. godine, mešanju u američke predsedničke izbore 2016., ili trovanje Navaljnog.

Nakon trovanja Skripalja, Rusija je pokrenula veliku kontraofanzivu, plasirajući više od 40 različitih teorija zavere sa ciljem da prikriju svoju umešanost. Prema jednoj od teorija, osumnjičeni napadači su bili samo obični fitnes instruktori koji došli iz Moskve u Salisburi da vide gradsku katedralu.

„Rusi rutinski poriču svoju umešanost i poručuju nam da iznesemo činjenice,“ kaže Danijel Hofman, bivši šef postaje CIA-e. „Najveći uspeh Belingketa je što sada možemo otići do Rusa i reći, evo izvolite.“

Ruski državni mediji su više puta pokušavali da prikažu Belingket kao ispostavu CIA-e ili drugih zapadnih obaveštajnih agencija. Polimeropulos je po ovom pitanju bio nedvosmislen. „Nismo povezani sa njima“, rekao je.

„Veliki je politički izazov kada donosite odluke zasnovane na obaveštajnim podacima i ne želite da ugrozite svoje izvore i metode,“ kaže Hofman. Američka obaveštajna zajednica povremeno objavljuje kratke izjave o pretnjama naciji, istovremeno držeći u tajnosti kako su došli do takvih procena.

Javne obaveštajne agencije nemaju takva ograničenja. „Prednost Belingketa je u tome što ne podleže raspravi o izvorima i metodama rada unutar organa vlasti,“ naglašava Danijel Frid, penzionisani diplomata i bivši pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja u administraciji Džoržda V. Buša.

To važi i za kongresmene. „Javnost rada agencije je izuzetno važna jer se o slučajevima može detaljno razgovarati u javnosti,“ kaže demokratski poslanik Bil Kiting, predsednik spoljnopolitičkog odbora za Evropu i Evroaziju. „Obično nemamo tu mogućnost, jer imamo službene informacije o kojima ne možemo otvoreno da govorimo, tako da javnost dobije šture i uopštene odgovore koji nisu uverljivi.“

Kiting dodaje da će kroz svoj rad u pododboru nametnuti temu ruskog mešanja, i nada se da će je Bajdenova administracija shvatiti kao prioritet.

(ForeignPolicy-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *