Mobilni telefon koji može sam da zaleči pukotine na ekranu?

Ispadanje mobilnog telefona obično znači navikavanje na ispucali ekran dok ne kupite novi ili platite popravku oštećenog. Međutim, istraživači su naporno radili na stvaranju tehnologije ekrana koji sam sebe popravlja.

Tim inženjera sa Korejskog instituta za nauku i tehnologiju (KIST) razvio je samoizlečivi elektronski materijal koji može da popravi sopstvene pukotine i druga fizička oštećenja, uz jedan tajni sastojak: laneno ulje. Biljno ulje je napravljeno od semenki lana i dodato u bezbojni poliimid (CPI), tj. alternativu staklu koje se već koristi u proizvodnji savitljivih ekrana.

Taj dodatni uljani sastojak može da procuri u pukotine napuklog ekrana i spoji ih u kompaktnu površinu, baš kao kod lečenja površinskih rana. „Uspeli smo da razvijemo samoizlečivi, bezbojni poliimid koji može da poboljša fizička svojstva i produži životni vek oštećenih polimernih materijala,“ kažu istraživači.

Laneno ulje prvo je sipano u mikrokapsule koje su zatim pomešane sa silikonskim materijalom. Taj materijal je potom iskorišćen za premazivanje površine ekrana, tokom više eksperimenata koje su naučnici sproveli.

Materijal je napravljen tako da pukotine na ekranu dovode do pucanja mikrokapsula iz kojih se oslobađa uskladišteno ulje radi popravljanja oštećenja. Kada uljana supstanca dođe u kontakt sa vazduhom, ona se stvrdne, a materijal bude kao nov.

Još bolje, ovo sve funkcioniše na sobnoj temperaturi i bez potrebe za spoljnim pritiskom, za razliku od sličnih materijala koji su ranije ispitivani. Više temperature, veća vlažnost i UV svetlo mogu mogu ubrzati proces zarastanja pukotina, tvrde istraživači.

U idealnim uslovima, pod UV zračenjem, materijal može da zaceli 91% pukotina za samo 20 minuta, ostajući pritom fleksibilan. Ima još dosta posla dok se ova tehnologija ne sprovede od laboratorije do ekrana pametnih telefona, ali dosadašnji nalazi su ohrabrujući.

Iako su savitljivi telefoni poput Samsunga i Motorole uveliko na tržištu, i dalje su skupi i kratkotrajni. Ova tehnologija bi mogla ekrane da učini robusnijim, bilo da se savijaju ili ne.

„Očekujemo da će ovi bezbojni samoizlečivi polimeri pronaći primenu u brojnim uređajima, kao što su prozirni ekrani i optičke površine fleksibilne elektronike“, navode istraživači u svojoj studiji.

(ScienceAlert-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *