Provaljen: Špijun Emirata radio kao novinar u Turskoj

45-godišnji Jordanac uhapšen je u Turskoj zbog sumnje da je špijunirao za UA Emirate. Uhapšeni Jordanac je u Turskoj radio kao novinar, otkriva istraga.

Turska obaveštajna služba privela je Ahmeda al-Astala, poreklom iz Palestine, zbog navodno dugogodišnjeg praćenja arapskih disidenata. Turski zvaničnik, koji je pod uslovom anonimnosti dao izjavu za Vašington Post, tvrdi da je al-Astal radio kao novinar u zemlji.

Al-Astal je tokom ispitivanja priznao je da je radio za Emirate, dodao je zvaničnik. Novinska agencija Rojters je izvestila da su turske vlasti kod osumnjičenog pronašle „gomilu dokumenata“, dokazujući njegove veze sa UAE.

Zvaničnik je rekao Rojtersu da je agent putovao u Tursku koristeći pasoš treće zemlje i da se godinama „infiltrirao među arapske disidente i novinarske mreže“. Istraga turske službe otkriva da je al-Astal, u Emiratima poznat i kao Abu Lajla, primoran na špijunažu pre više od 10 godina. Odbio je ponudu UAE 2008. godine, ali je kasnije prihvatio nakon što nije uspeo da se zaposli, navodi se u istrazi.

Istražitelji dodaju da se al-Astal „koncentrisao na odnose Turske sa muslimanskim svetom, spoljnopolitičke inicijative i unutrašnju politiku“, te da je imao zadatak da ispita ranjivost turske vlade na novi puč nakon neuspelog pokušaja iz 2016. godine.

Al-Astal je takođe „Emiratima prosleđivao informacije o arapskim novinarima i disidentima sa sedištem u Turskoj, smatrajući ih potencijalnim regrutima obaveštajne službe Emirata“, kao i da je primio oko 400.000 američkih dolara radeći za UAE, navodi se u izveštaju.

Ovo je treće hapšenje u Turskoj za poslednje dve godine, pod optužbom špijunaže u korist UAE.

U aprilu 2019. uhapšena su dvojica muškaraca, od kojih je jedan navodno povezan sa ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu oktobra 2018. Drugi je umro u pritvoru, prema zvaničnim izvorima, nakon očiglednog samoubistva.

Veze između Ankare i Abu Dabija napete su poslednjih godina, posebno zbog turske podrške Kataru, nakon što su četiri arapske zemlje, UAE, Saudijska Arabija, Bahrein i Egipat, prekinule diplomatske veze sa Dohom 2017. godine.

(AlJazeera-ZTP, foto: AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *