Propast FTX-a: Kripto berza Sema Benkmen-Frida podnela zahtev za bankrot

Gotovo je. FTX, nekada treća po veličini platforma za trgovanje kriptovalutama i krunski dragulj u carstvu Sema Benkmen-Frida, zagonetnog osnivača firme, podneo je zahtev za bankrot. Benkmen-Frid, koji je bio zagovornik jače kripto regulacije, povezan sa visokim krugovima u Vašingtonu i dugo smatran jednim od najpouzdanijih ljudi u nepouzdanoj industriji, dao je ostavku na mesto izvršnog direktora firme i navodno je pod istragom američkih regulatora. On takođe gasi svoju trgovačku firmu Alameda i američku berzu (ftx.us). Pre nedelju dana imetak Benkmen-Frida je procenjen na 15,6 milijardi dolara, zahvaljujući uspehu ovih poslova. Sada je sve bezvredno. Njegovo carstvo, bogatstvo i reputacija su uništeni.

Tek 2. novembra je CoinDesk, novinski portal, objavio Alamedin bilans stanja, otkrivajući nedozvoljenu prirodu njenog odnosa sa FTX-om. Kasnije se ispostavilo da je berza pozajmila 10 milijardi dolara od 16 milijardi kripto-aktive koje su klijenti poverili Alamedi; taj novac je trgovačka firma navodno koristila za rizična ulaganja. Posledice ovih otkrića donele su pad vrednosti FTT-a, tokena koji je izdavao FTX. Nakon ovog pada, Žao Čanpeng, šef Binance-a, rivalske berze, najavio je da će njegova firma likvidirati svoje vlasništvo u FTT-u, što je ubrzalo pohod na FTX. Binance je tada ponudio da priskoči u pomoć, e da bi se povukao nakon što je pogledao knjigovodstvo FTX-a.

Tempo događaja se od tada ubrzao. Benkmen-Frid je pozvao investitore koji su kupili učešće u FTX-u da se spasavaju. Sequoia, kompanija rizičnog kapitala, smanjila je vrednost svojih investicija na nulu. Američka komisija za hartije od vrednosti i Ministarstvo pravde navodno istražuju šta se dogodilo. Komisija je 10. novembra zamrzla imovinu FTX na Bahamima, gde je sedište kompanije. Na pitanje da li se FTX može spasiti odgovoreno je podneskom bankrota u Americi sledećeg jutra. Sada kada je propast FTX-a potpuna, ostaju velika i teška pitanja o tome kako se to moglo dogoditi, šta se može spasiti i dokle sežu posledice. Neke se već osećaju u kriptolendu. Cene digitalne imovine padaju dok investitori paniče oko toga ko se najviše opekao. BlockFi, posao u koji je Benkmen-Frid upao radi uštede kada su cene pale tokom leta, obustavio je povlačenje novca.

S obzirom na ogroman uticaj Benkmen-Frida u filantropiji i politici, očekuje se veliki odjek. Tokom narednih nedelja, učesnici ove drame će nastojati da opravdaju svoje postupke. Benkmen-Frid je najavio obrazloženje, tvitujući da će napisati šta se dogodilo „korak po korak“. Ali iako su neka finansijska sredstva uključena u ove događaje obavijena nepoznatim žargonom, sa „razmenskim tokenima“ kao što je FTT u jezgru problema, ekonomija onoga što je pošlo naopako ne izgleda sasvim novo. Nakon što je odustao od posla, Žao je istakao činjenicu da je FTX pozajmio imovinu klijenta u zamenu za kolateral sačinjen od imovine koju je sama berza odobrila.

Rizična ulaganja i nepouzdani kolateral, ove stavke su poznate iz starih finansijskih skandala. Džon J. Rej III, advokat zadužen za likvidaciju Enrona, firme za trgovinu energijom koja je propala 2001, postavljen je za novog šefa FTX-a. Benkmen-Frid je za advokata angažovao Martina Flumenbauma, koji je zastupao Majkla Milkena, „kralja džank obveznica“, zatvorenog zbog prevare sa hartijama od vrednosti. FTX je gotov. Borba oko toga šta to znači tek je počela.

(TheEconomist-ZTP, foto: Tom Williams/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *