Promene u satelitskom snimanju: Izrael i okupirane teritorije pod lupom javnosti

Više od dvadeset godina, opskurni američki zakon skrivao je satelitske snimke izraelskih aktivnosti na okupiranim teritorijama. Nakon neočekivanog preokreta, satelitska tehnologija sada može da se koristi za odbranu ljudskih prava Palestinaca.

U poslednje dve decenije postojao prećutni sporazum o restrikciji satelitskog snimanja iznad Izraela i okupiranih palestinskih i sirijskih teritorija. Ovo je posledica američke uredbe iz 1996. godine poznate kao Kil-Bingaman amandman (KBA), kojim je ograničen kvalitet i dostupnost satelitskih snimaka visoke rezolucije. Zbog toga su javno dostupne slike na platformama poput Google Earth namerno bile grube ili zamagljene.

Krajem juna, nakon višegodišnjih apela akademske zajednice i civilnog društva, amandman je neočekivano izmenjen, čime su satelitski snimci postali legalno i lako dostupni svima. Iako dobrodošla, ova vest je izazvala određene nedoumice: kakvi su bili efekti uredbe i zašto je bilo potrebno toliko vremena da se ona izmeni?

KBA je donet nakon prestanka hladnog rata, kada je industrija satelitskog snimanja još uvek bila u povoju. Predsednik Bil Klinton je želeo da pronađe komercijalnu namenu za raniju špijunsku tehnologiju. Takođe je skinuo tajnost sa američkih satelitskih snimaka iz 1960-ih i 1970-ih.

Trend komercijalizacije i transparentnosti digao je uzbunu u određenim strukturama moći. Izrael je lobirao u američkom kongresu tražeći strožiju regulaciju, što je dovelo do usvajanja spornog amandmana. Uredba, doneta pod izgovorom zaštite nacionalne bezbednosti Izraela, zapravo je bila jedninstveni akt cenzure.

Cenzura nad Izraelom i okupiranim teritorijama imala je negativne humanitarne posledice, jer je onemogućila dokumentovanje rušenja kuća, teritorijalnih sporova i širenja naselja. Snimci niže rezolucije usporavali su verifikaciju kršenja ljudskih prava, naročito u pojasu Gaze, koji je pod opsadom od 2007.

Problem je postao očigledan kada su brojne kompanije izvan SAD-a, počevši od francuskog Erbasa 2011. godine, počele da kreiraju snimke Izraela i okupiranih teritorija u viskoj rezoluciji. Ova otkrića su dovela do kontinuiranog pritiska na američko Ministarstvo trgovine i Kongres da ukinu spornu uredbu.

Tek ove godine, tokom sastanka Saveta za komercijalno satelitsko snimanje, najavljena je promena standarda u rezoluciji slike sa dosadašnjih 2 metra po pikselu na maksimalnih 0,4 metra. Od američke vlade biće zatražena nova prilagođavanja, nakon što Erbas lansira svoju novu generaciju satelita krajem 2020.

Ova promena ima važne geopolitičke implikacije. Pogranična područja Jordana, Sirije, Libana i Egipta do sada su bila slabo pokrivena satelitskim snimanjem, pri čemu su mnogi operateri oklevali da prikažu izraelsku teritoriju. Promena zakonodavstva pružiće necenzurisane slike ovih oblasti, te omogućiti njihovo nadgledanje zbog ekoloških i humanitarnih problema.

Konačno, iz perspektive istorijske pravde, slike visoke rezolucije omogućavaju Palestincima da tačno katalogizuju ostatke sela i gradova uništenih tokom egzodusa iz 1948. godine.

(foreignpolicy-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *