Procurili podaci iz kanadske službe: Kina uticala na izbore u korist Trudoa?

Prirodna vladajuća stranka, kako kanadski Liberali vole da sebe nazivaju, iskusila je nekoliko teških nedelja. Iz anonimnih izvora u CSIS-u, kanadskoj obaveštajnoj agenciji (na slici), procurile su informacije u dva glavna kanadska medija, The Globe and Mail i Global News. Izveštaji kažu da se Kina mešala u dva poslednja izborna ciklusa u Kanadi i da je CSIS na to upozorio vladu, ali da uprkos upozorenjima Liberali, koji su pomenute izbore dobili sa manjinskom vladom, nisu uradili ništa.

To je istovremeno kriza za Liberale i pomalo izlizana tema. Kanađani su već znali da je Džastin Trudo blag prema kineskoj „suštinskoj diktaturi“. Ako je i bilo njihovog mešanja, niko nije očekivao da će se premijer tome suprotstaviti. Kao što je novinar Teri Glevin napisao za National Post: „Sporni navodi o operacijama Pekinga tokom izbora 2019. i 2021. gotovo su irelevantni. Liberalna partija, koja je predvođena Trudoom stupila na političku scenu 2015, bila je praktično političko krilo Kanadsko-kineskog poslovnog saveta.”

Sve je ovo tačno. Ali ako se ispostavi da je ovaj incident početak kraja za Trudoa, detalji afere bi se mogli pažljivije razmotriti. Uoči izbora 2021, prema izveštačima Globe and Mail-a koji su pregledali procurele informacije, Kina je intervenisala da bi sačuvala vladu liberalne manjine i sprečila izbor bilo kog kritičara Pekinga, poput konzervativnog poslanika Kenija Čija. Čiju je kritikovao gušenje protesta u Honkongu, ali što je još važnije, predložio je nacrt zakona o registru stranih agenata (nešto što SAD imaju od 1938). Izgubio je poziciju od kandidata koji je navodno lojalan Pekingu, a u procurelim podacima je identifikovan kao meta prljave kampanje.

Erin O’Tul, lider Konzervativaca u vreme izbora 2021, rekao je da je njegova stranka izgubila osam do devet mandata zbog dezinformacija iz Kine. Takve kampanje, prema CSIS-ovim podacima, širile su se uz pomoć kinesko-kanadskih organizacija, medija na kineskom jeziku i kineske društvene mreže WeChat. Metode koje su korišćene za podršku poželjnim kandidatima navodno su uključivale tajne novčane donacije i podsticanje prokineskih organizacija da zaposle kineske studente, a zatim ih pošalju da volontiraju u kampanjama. U drugim slučajevima, propekinški Kanađani su navodno podsticani da doniraju velike iznose, traže povraćaj poreza, i da im organizatori kampanja nezakonito vrate razliku. Što se tiče izbora 2019, Global News je objavio navode iz neimenovanog izvora CSIS-a da je Kina intervenisala u ime 11 kandidata, devet liberala i dva konzervativca, i da je kineski konzulat u Torontu isplatio značajna sredstva njihovim kampanjama.

Ali možda najozbiljnija tvrdnja je da je aktuelni liberalni poslanik Han Dong svesno učestvovao u mreži stranog mešanja, zajedno sa političarom Majklom Čenom, koji je opisan kao iskusni „mešetar“ unutar Liberalne partije. I Dong i Čen su negirali optužbe. CSIS-ovi podaci govore da su zvaničnici liberalne vlade bili upozoreni na Donga pre isteka roka za nominacije i da im je data mogućnost da izaberu drugog kandidata. Ništa nije učinjeno. Upitan o ovim navodima, Trudo je odgovorio: „Nije na neizabranim bezbednosnim zvaničnicima da diktiraju političkim strankama koga mogu ili ne mogu da kandiduju.“

Ovakve i slične izjave su definisale premijerov odgovor na akuelnu situaciju. Igrao je na kartu anti-azijskog rasizma, tvrdio da ima ‘netačnosti’ u procurelim podacima, i prekorio CSIS, govoreći da treba da ‘rade svoj posao, čuvaju svoje tajne i funkcionišu kao odgovorna agencija’. Uprkos pritiscima, uključujući i one iz parlamenta, Trudo za sada odbija da pokrene javnu istragu. Igranje na rasizam i skretanje pažnje klasične su metode Komunističke partije, kažu kineski Kanađani koji smatraju da bi javna istraga o stranom mešanju koristila njihovoj zajednici. Krajem 2022, objavljeno je da Peking ima „kineske policijske stanice“ u Kanadi, tajne operacije u Torontu i Vankuveru usmerene protiv pripadnika kineske dijaspore. Ako se ispostavi da su optužbe tačne, da li bi to moglo dovesti do pada vlade?

Trudo je kanadski ‘čovek od teflona’. Ni promašaji, ni skandali, ni sukobi interesa ne lepe se na njegovu javnu personu. Može da nosi blackface, može da blokira bankovne račune građana koji nisu osuđeni za krivično delo, može svojim prijateljima da dodeli višemilionske ugovore, može da ode na odmor koji plaćaju vladini lobisti, može da ‘lakta’ poslanice u Donjem domu, može da se dodvorava milijarderima koji gotovinom žele da kupe politički uticaj. Gnev u javnosti eksplodira, a zatim nestaje. Trudo ostaje.

(TheSpectator-ZTP, foto: csiscanada/Twitter)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *