Proboj u presađivanju organa: Jetra može danima da ‘preživi’ izvan tela donora

Kada donorski organ postane dostupan pacijentu kojem je potrebna transplantacija, medicinsko osoblje mora brzo da reaguje. Potrebno je samo nekoliko sati da kristali leda oštete delikatno tkivo, ostavljajući manje od 12 sati za procenu, transport i presađivanje novog organa. Ovo ne samo da stvara vremenski tesnac za izvođenje osetljive operacije, već i mnoge organe čini neupotrebljivim za transplantaciju.

Međutim, najnovije otkriće moglo bi da poboljša šanse za transplantaciju jetre; naučnici su uspeli da očuvaju jetru tri dana, bez zamrzavanja, pre nego što su je presadili pacijentu. Štaviše, klinike su tu jetru smatrali neupotrebljivom, pošto je imala tumor i došla je od pacijenta sa sepsom koju je trebalo lečiti. Trodnevni period omogućio je istraživačima da obave ove radnje, pripremajući jetru za transplantaciju. Godinu dana kasnije, primalac je bio savršeno zdrav, sa normalnom funkcijom jetre i normalnim kvalitetom života.

„Uspeh u transplantaciji jetre u poslednjih 30 godina doveo je do nestašice organa širom sveta… nedostatak upotrebljivih organa ostaje najvažniji faktor koji ograničava uspeh transplantacije,“ kaže tim istraživača na čelu sa hirurgom Pjer-Alanom Klavijenom iz univerzitetske bolnice u Cirihu. „Nedavni klinički uspeh otvara nove horizonte u kliničkim istraživanjima i obećava vremenski rok do 10  dana za procenu održivosti donorskih organa, kao i usvajanje hitne i veoma zahtevne operacije kao poželjne procedure.

Tehnika koju je tim koristio za očuvanje jetre dobija sve veću pažnju u svetu medicine. Zove se ex situ (udaljena) normotermička perfuzija, a princip je jednostavan. Organ se stavlja u sterilno okruženje i održava na temperaturi od 37°C, oko normalne temperature ljudskog tela. U ovom okruženju, organ se stalno ispira tečnostima koje oponašaju funkcije ljudskog tela, kao što su hranljive materije, hormoni i krv. Ciriška klinka je 2020. dokazala efikasnost svoje perfuzione tehnologije održavajući ljudsku jetru u funkcionalnom stanju sedam dana izvan tela.

Istraživači su 19. maja prošle godine napravili ogroman iskorak. Ponuđena im je transplantacija jetre 29-godišnje žene koja je patila od agresivnih abdominalnih tumora i apscesa, kao i od učestale infekcije bakterijama otpornih na antibiotike. Sama jetra je imala tumor nepoznate prirode, koji bi zahtevao dijagnostičku obradu pre nego što bi se organ smatrao pogodnim za presađivanje. Na drugoj strani je bio primalac: 62-godišnji muškarac koji je bolovao od uznapredovale ciroze, teške hipertenzije i višestrukog raka jetre.

Bio je jasno obavešten o eksperimentalnoj prirodi procedure i pristao je na rizike s obzirom da je njegovo stanje bilo toliko loše da je imao minimalne šanse da dobije jetru preko redovne  liste čekanja. Četvrtog dana nakon preuzimanja donorskog organa, izvršena je transplantacija. Procedura je bila komplikovana i zahtevala je timski rad inženjera, biologa i lekara. I postignut je veliki uspeh: nije bilo nikakvih znakova oštećenja, poznatog kao reperfuziona povreda, do kojeg može doći kada se krv vraća u tkivo nakon perioda bez dovoda krvi.

Prema rečima istraživača, rezultat je bio uporediv sa živom donacijom, kada se organ uzima od dobrovoljnog živog davaoca i presađuje direktno u primaoca. Jedina nužna intervencija bio je standardni režim imunosupresije od šest nedelja, kako bi se izbeglo da telo primaoca odbaci donorski organ. Presađena jetra je funkcionisala normalno i nije pokazivala negativne efekte poput simptoma odbacivanja ili povrede žučnih puteva, što je uobičajeno. Godinu dana kasnije, i dalje mu je išlo dobro. Sve u svemu, to je izvanredan i veoma obećavajući rezultat.

„Budući da transplantacija jetre ostaje jedna od najizazovnijih hirurških procedura koje se trenutno izvode van redovnog rasporeda, dugoročna ex situ perfuzija omogućila bi da takve operacije postanu poželjna procedura, poput živog doniranja,“ kažu istraživači. „Smatramo da ovaj uspeh transplantacije organa koji je očuvan ex situ normotermnom perfuzijom može otvoriti nove horizonte u lečenju mnogih poremećaja jetre.”

(ScienceAlert-ZTP, foto: SkyNews)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *