Pentagon otkriva: Američka vojska zabeležila 400 susreta sa NLO-ima

Američka vojska je imala 11 bliskih susreta sa NLO-ima, rekao je Kongresu visoki obaveštajni zvaničnik Pentagona. Na prvom javnom saslušanju te vrste nakon više od pola veka, šefovi obaveštajnih službi su otkrili da su evidentirali oko 400 viđenja NLO-a. Ta brojka se više nego udvostručila u poslednjih godinu dana jer je nestanak stigme doveo do poplave ispovesti vojnih lica.

Visoki zvaničnici Pentagona kažu da do sada nisu otkriveni dokazi o vanzemaljskom poreklu, ali su obećali da će „ići gde god nas podaci odvedu”. Skot Brej, zamenik direktora pomorske obaveštajne službe, rekao je na saslušanju da je bilo susreta koje „ne može da objasni“ zbog „karakteristika leta“ ili radarskih očitavanja objekata. On je prikazao snimak jednog takvog incidenta, na kojem je sjajni, sferični objekat proleteo pored kabine aviona F-18. „Nemam objašnjenje za ovaj konkretni objekat,” rekao je Brej.

Upitan da li je bilo sudara između „američkih snaga“ i NLO-a, rekao je: „Nije bilo sudara, ali su sudari za dlaku izbegnuti najmanje 11 puta“. Prema njegovim rečima, istražitelji Pentagona uspeli su da objasne jedno od najpoznatijih viđenja NLO-a ikada. U julu 2019, iznad razarača USS Russell, blizu Kalifornije, primećeni su zeleni objekti u obliku piramide; procurelo je 18 sekundi snimka, koji ne prestaje da fascinira lovce na NLO. Brej je nastavio: „Sada smo prilično uvereni da se to bile bespilotne letelice. Zelena svetlost je nastala od naočara za noćno gledanje… To je bila neka vrsta drona.“ „Izveštaji o viđenjima su česti i neprestani. Nedavno mi se javio iskusni mornarički pilot sa preko 2000 sati letenja. Zvao me je direktno sa linije leta kako bi preneo ono što je upravo doživeo.”

Prošle godine, Avril Hejns, direktorka nacionalne bezbednosti koja svakodnevno izveštava predsednika Džoa Bajdena, objavila je dugo očekivani izveštaj o NLO-ima. Ispitano je 144 događaja od 2004, od kojih su neke prijavili američki vojni piloti, ali je zvanično objašnjen samo jedan. Pentagon je nakon toga formirao novi odred pod nazivom Grupa za identifikaciju letećih objekata. Odred je dobio uvid u tajne američke vojne programe prilikom istraživanja viđenja NLO-a, rečeno je na saslušanju. Jedinica sarađuje i sa NASA-om, a angažovani su stručnjaci iz Svemirskih snaga, zajedno sa fizičarima, meteorolozima, pa čak i metalurzima.

Brej je rekao da do sada nisu otkrili „nikakav materijal koji bi sugerisao bilo šta vanzemaljskog porekla“. NLO-e Pentagon zvanično naziva neidentifikovanim vazdušnim fenomenima (NVF). Brej je potvrdio da nije bilo komunikacije sa NVF-ima i da nije pronađena nijedna vanzemaljska olupina. Andre Karson, predsednik Kongresnog odbora iz redova Demokrata, sugerisao je da vojni zvaničnici „guraju stvari pod tepih“ i drže se „očiglednih objašnjenja“.

Ali Ronald Multri, Bajdenov podsekretar za obaveštajne i bezbednosne poslove, negirao je da Pentagon „prikriva“, ističući svoju strast prema naučnoj fantastici. „Uživam u izazovu nepoznatog. Da, pratio sam naučnu fantastiku. Išao sam na konvencije ljubitelja fantastike, radio sam to, ali u tome nema ništa loše.” „Svi smo radoznali i imamo mnoga pitanja. Želimo da saznamo istinu koliko i vi,” rekao je Multri.

(Telegraph-ZTP, foto: Kevin Dietsch/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *