Guglov „inkognito mod” tajno prikupljao podatke, odšteta 5 milijardi dolara?

Gugl je na udaru kritika zbog prikupljanja podataka korisnika koji mrežu pretražuju u inkognito modu. Kompanija nije uspela da izbegne pokretanje parnice, i možda će biti prinuđena da isplati milionske odštete. Inkognito mod je pretraga bez arhiviranja, odnosno poseban prozor Chrome pretraživača koji korisnici aktiviraju radi veće privatnosti.

Prilikom „privatne pretrage“ korisnici bi trebalo da surfuju internetom bez prikupljanja njihovih podataka. Na primer, veb sajtovi posećeni u inkognito režimu neće biti sačuvani u istoriji pretraživača. Međutim, nedavna tužba pokrenuta u SAD-u upozorava da Gugl tajno prikuplja informacije o onome što gledate na mreži, čak i kada to činite u inkognito modu.

Žalba je podneta protiv Guglove matične kompanije Alphabet prošle godine na saveznom sudu u San Hozeu, u Kaliforniji. Ukupna odšteta bi mogla da izađe na čak 5 milijardi dolara. Alphabet je podneo zahtev za odbacivanje slučaja, ali kalifornijski sud je odbio podnesak, smatrajući da se proces može nastaviti. „Sud je zaključio da Gugl nije obavestio korisnike da kompanija učestvuje u navodnom prikupljanju podataka dok je korisnik u režimu privatne pretrage,“ rekla je sudija Lusi Koh.

Prema tužiocima, Gugl prikuplja podatke putem Gugl analitike, Ad Manager-a, dodataka za veb stranice i mobilnih aplikacija. Kompanija tako sakuplja podatke o prijateljima korisnika, njihovim hobijima, omiljenoj hrani, kupovnim navikama, pa čak i o „najintimnijim i potencijalno neugodnim stvarima“ koje gledaju na mreži, navodi se u žalbi. Gugl „ne sme nastaviti sa tajnim i neovlašćenim prikupljanjem podataka od praktično svih Amerikanaca sa računarom ili telefonom”.

„Oštro osporavamo ove tvrdnje i energično ćemo se braniti od njih,“ uzvratio je Guglov portparol. „Inkognito režim Chrome-a daje vam mogućnost da pretražujete internet bez čuvanja vaših aktivnosti u pregledaču ili na uređaju. Kao što napominjemo svaki put kada otvorite inkognito prozor, veb sajtovi i dalje mogu da prikupljaju informacije o vašim aktivnostima.“

Mnogi korisnici interneta smatraju da ih privatna pretraga štiti od radoznalih očiju. Međutim, istraživači digitalne bezbednosti odavno upozoravaju da Gugl i rivalske kompanije analiziraju profile korisnika prateći njihove aktivnosti u različitim režimima pretrage, te ukrštajući podatke iz privatnog i običnog surfovanja internetom.

U žalbi se navodi da su među oštećenima milioni korisnika Gugla, koji su od 1. juna 2016. pretraživali internet u „privatnom“ podešavanju. Potražuje se najmanje 5000$ odštete po korisniku zbog kršenja saveznih zakona o prisluškivanju i kalifornijskih zakona o privatnosti.

(TheSun-ZTP, foto: 9to5Google)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *