Pritisak Vašingtona: Saudijski princ odobrio operaciju protiv Kašogija?

Bajdenova administracija objavila je u petak američku obaveštajnu procenu u kojoj se zaključuje da je prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman odobrio smaknuće kolumniste Vašington Posta, Džamala Kašogija, 2018. godine. Time su pojačane tenzije između Vašingtona i Rijada, nakon što su odnosi dramatično pogoršani već u prvom mesecu Bajdenovog mandata.

Izveštaj, koji je Trampova administracija više puta odbila da dostavi Kongresu, analizira prinčevu kontrolu nad donošenjem odluka u Saudijskoj Arabiji, umešanosti bliskog savetnika Sauda al-Katanija i „Salmanovoj podršci nasilnom utišavanja disidenata u inostranstvu “. Međutim, dostupni izveštaj od četiri stranice ne pruža konkretne dokaze o umešanosti prestolonaslednika.

Demokrate su požurile da preko izveštaja ospore Trampovo nasleđe. „To što je predsednik Tramp godinama odbijao da otkrije ove informacije i čak išao toliko daleko da brani gnusne postupke stranog lidera, ostaće kao jedna od brojnih mrlja njegovog mandata,“ rekao je predsednik senatskog odbora za spoljne poslove Bob Menendez, Demokrata iz Nju Džersija.

„Ako se Saudijci mogu izvući sa ubistvom američkog rezidenta u stranom konzulatu i ako ne snose nikakve posledice, time je otvorena sezona lova na novinare svuda,“, rekao je senator Ron Vajden, član senatskog obaveštajnog komiteta koji je pritiskao Trampovu administraciju da objavi bezbednosnu procenu ubistva. Iako je javna tajna da je iza operacije stajao saudijski princ,  objava izveštaja signalizira dramatično preoblikovanje odnosa SAD-a i Saudijske Arabije, koji su pod Trampovom administracijom bili pomirljivi.

Rojters je u petak izvestio da Bajdenova administracija razmatra redukciju prodaje oružja kraljevstvu na „odbrambena“ sredstva. Nova administracija takođe vrši pritisak na Rijad da podstakne okončanje rata u Jemenu, u kojem učestvuje gotovo šest godina. Državni sekretar Entoni Blinken najavio je nova vizna ograničenja za 76 saudijskih državljana koji su pokušali da uguše rad neistomišljenika u inostranstvu, uključujući Kašogija. „Osobama koje ciljaju neistomišljenike u ime bilo koje strane vlade ne bi trebalo dozvoliti stupanje na američko tlo,“ rekao je Blinken.

Težeći da očuva odnose SAD-a sa saudijskom kraljevskom porodicom, malo je verovatno da će administracija sankcionisati prestolonaslednika. U petak je američko ministarstvo finansija najavilo da će uvesti sankcije određenim osobama za koje se veruje da su umešane u ubistvo Kašogija, uključujući pripadnike Jedinice za brze intervencije, inače prinčeve lične garde.

Zaštitnici ljudskih prava osudili su odluku Bajdenove administracije da ne cilja princa lično. „Odustajanjem od sankcija Mohamedu bin Salmanu podriva se kredibilitet sankcija koje su izrečene ostalim krivcima,“ kaže Sara Lea Vitson, izvršna direktorka organizacije Demokratija za arapski svet, organizacije koju je Kašogi osnovao malo pre ubistva. Amrit Sing, advokat Pravne inicijative za otvoreno društvo, koja je pritiskala Kancelariju direktora nacionalne bezbednosti da objavi izveštaj, nazvao je odluku „nesavesnom“.

Bajdenov prvi telefonski razgovor sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom, naznačio je da će administracija nastaviti odnose sa šefom kraljevine. Nepoznato je da li je Bajden tokom razgovora pomenuo ubistvo Kašogija.

Ali Džerald Fajerstin, bivši američki ambasador u Jemenu iz Obamine administracije, kaže da će Bajdenov tim verovatno tražiti ravnotežu između kažnjavanja Saudijske Arabije, postizanja regionalnog mira između arapskih zemalja i Izraela, te sklapanja novog nuklearnog sporazuma sa Iranom. „Oni ne mogu postići ništa od toga ukoliko ne budu sarađivali sa Saudijcima,“ kaže Fajerstin. „Pretpostavljam da će tvrditi kako je to ubistvo strašno i da se ne možemo pretvarati da se nije dogodilo, ali da ćemo očuvati dobre odnose i krenuti dalje.”

Kašogi, bivši saveznik kraljevske porodice, ubijen je na jeziv način u konzulatu u Istanbulu, a kasnije je raskomadan testerom. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni. Predmetni izveštaj američke vlade naglasio je strogu kontrolu saudijskog princa nad bezbednosnim i obaveštajnim službama kraljevine, te pretpostavio da operativci ne bi preduzimali akciju tog obima bez odobrenja Mohameda bin Salmana. Saudijska vlada je saopštila da je Kašogi ubijen u konzulatu u sklopu „nekontrolisane operacije“, od strane tima koji je poslat da ga vrati u domovinu.

(ForeignPolicy-ZTP, foto: Sputnik/AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *