Kako se vakcina Johnson & Johnson razlikuje od ostalih cepiva protiv covida-19?

Američka administracija za hranu i lekove (FDA) odobrila je upotrebu vakcine kompanije Johnson & Johnson protiv koronavirusa. Morin Feran, virusolog sa Instituta za tehnologiju Ročester, objašnjava kako funkcioniše novoodobrena vakcina i pobrojava razlike u odnosu na vakcine Moderne i Pfizer-BioNTecha koje su već u upotrebi.

1. Kako radi vakcina Johnson & Johnson?

Ovo cepivo se zasniva na metodi virusnih vektora. Da bi napravio ovu vakcinu, Johnson & Johnson je uzeo bezopasni adenovirus (virusni vektor) i mali deo njegovog genoma zamenio genima koronavirusa za Sars-Cov-2 šiljasti protein.

Kada se ovaj modifikovani adenovirus ubrizga u nečiju ruku, on ulazi u ćelije te osobe. Ćelije zatim čitaju genetska uputstva potrebna za stvaranje šiljastog proteina, a vakcinisane ćelije prave i raspoređuju šiljasti protein na svojoj površini. Imunološki sistem tada primećuje ove strane proteine i protiv njih stvara antitela koja osobu štite od potencijalne zaraze koronavirusom.

Vektorska vakcina je bezbedna jer se adenovirus ne može razmnožavati u ljudskim ćelijama ili prouzrokovati bolest, a šiljasti protein ne može izazvati covid-19 bez ostatka koronavirusa. Ovaj pristup nije nov. Johnson & Johnson su koristili sličan metod za pravljenje svoje vakcine protiv ebole, a vakcina AstraZeneca takođe je adenovirusna vektorska vakcina.

2. Koliko je efikasna?

Analize pokazuju da je vakcina Johnson & Johnson efikasna 72% u prevenciji svih covid-19 slučajeva i 86% u sprečavanju teških oblika bolesti. Iako vakcinisana osoba i dalje može da se razboli, mnogo je manja verovatnoća da će joj trebati hospitalizacija ili da će ishod biti fatalan.

Testiranje u Južnoj Africi, gde dominira nova, zaraznija varijanta virusa, dalo je slične rezultate. Istraživači su otkrili da je vakcina Johnson & Johnson nešto manje efikasna u prevenciji svih slučajeva bolesti (64%), ali je i dalje bila efikasna 82% u sprečavanju težeg oboljevanja. Izveštaj FDA takođe navodi da vakcina štiti i od drugih sojeva virusa iz Britanije i Brazila.

3. Po čemu se razlikuje od drugih vakcina?

Ključna razlika je to što je Johnson & Johnson adenovirusna vektorska vakcina, dok Pfizer i Moderna spadaju u mRNA vakcine. Potonje vakcine koriste genetska uputstva iz koronavirusa kako bi ćelijama poručile da naprave šiljasti protein, što znači da ne koriste drugi virus kao nosač. Postoje i mnoge praktične razlike. Obe mRNK vakcine daju se u dve doze, dok vakcina Johnson & Johnson zahteva samo jednu dozu. Ovo je veoma bitno u slučaju nestašice vakcina.

Vakcina Johnson & Johnson se može čuvati na mnogo višim temperaturama nego mRNK vakcine koje zahtevaju skladištenje i transport na temperaturama duboko ispod nule. Vakcine Johnson & Johnson mogu se čuvati najmanje tri meseca u standardnom frižideru, što ih čini mnogo lakšim za upotrebu i distribuciju.

Što se tiče efikasnosti, teško je direktno porediti Johnson & Johnson sa mRNA vakcinama zbog razlika u kliničkim ispitivanjima. Iako su Moderna i Pfizer navodno 95% efikasne u sprečavanju covida-19, ispitivanja su rađena tokom leta i jeseni 2020., dakle pre širenja novih sojeva virusa. Moderna i Pfizer možda neće biti toliko efikasne protiv novih sojeva, dok su ispitivanja Johnson & Johnson rađena nedavno, uzimajući u obzir efikasnost vakcine protiv novih varijanti virusa.

4. Kako odabrati vakcinu?

Iako je ukupna efikasnost Moderne i Pfizera veća od Johnson & Johnson, insistiranje na željenoj vakcini može da oduzme dragoceno vreme. Johnson & Johnson vakcina je gotovo jednako dobra kao i mRNA vakcine u sprečavanju teških oblika bolesti, i to je najvažniji aspekat imunizacije.

Johnson & Johnson i druge vektorske vakcine poput AstraZenece i Sputnika posebno su važne za globalnu kampanju vakcinacije. Sa aspekta javnog zdravlja, dobro je imati više različitih cepiva, a Johnson & Johnson je značajan dodatak postojećem arsenalu vakcina. S obzirom da joj nije potreban zamrzivač, mnogo je lakša za transport i skladištenje. Takođe, kao jednokratna vakcina, ona znatno olakšava logistiku imunizacije.

Važno je da se što više ljudi vakciniše što je brže moguće kako bi se ograničio razvoj novih sojeva koronavirusa. Očekuje se da će Johnson & Johnson isporučiti skoro četiri miliona doza čim FDA odobri hitnu upotrebu. Kao treća odobrena vakcina u SAD-u, ona predstavlja veliki korak ka zadovoljenju potražnje i konačnom zaustavljanju pandemije.

(TheConversation-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *