Krao tlocrte Bundestaga? Nemac optužen da je radio za GRU

Nemački državljanin, osumnjičen za slanje tlocrta nemačkog parlamenta ruskoj vojnoj obaveštajnoj agenciji, optužen je za špijunažu, kažu zvaničnici. Muškarac označen samo kao Jens F. radio je u kompaniji za održavanje električne opreme u Bundestagu i drugim prostorima.

Optužen je da je ruskom GRU slao dosijee sa planovima zgrade. Nemački tužioci kažu da je navodni agent postupao po ličnom nahođenju. „Optuženi je imao pristup PDF datotekama sa tlocrtima zgrade,“ izjavili su savezni istražitelji u četvrtak. Navodi se da je u leto 2017. godine optuženi napravio disk sa ovim dosijeima, koji je potom prosledio zaposlenom u ruskoj ambasadi u Berlinu.

Službenik ambasade „uglavnom radi za rusku vojnu obaveštajnu službu GRU“, rekli su tužioci. GRU, ili Glavna obaveštajna uprava, glavna je informativna grana ruske vojske, zadužena za izvođenje prikrivenih međunarodnih operacija. Prema nemačkom magazinu Der Spiegel, Jens F. je 55-godišnji bivši vojni oficir koji je navodno bio povezan sa tajnom policijom Štazi između 1984. i 1990. godine. Magazin navodi da je ove informacije dobio iz izvora povezanih sa istragom.

Ozloglašeni Štazi je imao gustu mrežu špijuna i doušnika u bivšoj Istočnoj Nemačkoj. Jens F. je mesecima pod istragom, a jedan od njegovih poseda je pretresen 2019. godine. Tužioci nisu pružili nikakve dalje informacije o slučaju. Berlin je nedavno upozoravao na rizik od ruskog mešanja u nemačke izbore i demokratiju. Zemlja bi trebalo da održi savezne izbore tokom ove godine.

Uoči opštih izbora 2017. nemački političari su upozoravali da bi hakeri i drugi agenti ruske države mogli da ugroze taj proces. Prošlog maja nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je da je bila na meti hakera GRU-a. U parlamentu je ispitivana zbog izveštaja Der Spiegel-a u kojem se navodi je ruska služba hakovala e-poštu njene okružne kancelarije 2015. godine.

„To je trauma za mene,“ rekla je Merkel o napadu koji je uključivao krađu podataka sa računara u nemačkom parlamentu. Ruska vlada je porekla hakovanje podataka nemačkog parlamenta. Tokom 2018. godine, vladina IT mreža takođe se našla na udaru, za šta su takođe okrivljeni ruski hakeri.

(BBC-ZTP, foto: EPA-EFE)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *