Primat nad Kinom: Američke Svemirske snage kao ofanzivna sila

Američke Svemirske snage (USSF) najnovija su grana oružanih snaga SAD-a. Njihovi zaposleni zvanično se nazivaju „Čuvari“, za razliku od  vojnika, mornara, pilota i marinaca koji pripadaju drugim rodovima vojske. Zvanična misija USSF-a, navedena na njihovoj veb stranici, glasi:

„USSF je vojna služba koja organizuje, obučava i oprema svemirske snage u cilju zaštite interesa SAD-a i njenih saveznika, kao i pružanja svemirskih kapaciteta združenim vojnim snagama. Odgovornosti USSF-a uključuju treniranje Čuvara, nabavku vojnih svemirskih sistema, razvoj vojne doktrine za svemirsku nadmoć i organizovanje svemirskih snaga kao podrške našim borbenim komandama.“

Podeljen u različite „Delte“, USSF je zadužen za razvoj svemirske doktrine, nadgledanje svemirskog domena, nadgledanje svemirskog elektronskog ratovanja, popunu antiraketnih sistema, nadgledanje operacija u kiberprostoru, kontrolu obaveštajnih podataka, nadzor, izviđanje i vođenje orbitalnog rata. USSF-ov „Delta 8“ sada upravlja američkim Sistemom za globalno pozicioniranje (GPS) u sklopu izršavanja satelitskih komunikacija i navigacije.

Postojanje ogranka oružanih snaga SAD-a koji nadgleda svemirski domen zbog mogućih pretnji i razvija sposobnosti odbrane od tih pretnji, svakako ima smisla, posebno u vremenu kada svemir postaje sve pristupačniji, a svemirski kapaciteti za civilne, ekonomske i vojne namene sve važniji za svakodnevni život.

Rusija i Kina imaju slične odeljke u okviru svojih oružanih snaga, s tim što je Rusija osnovala Ruske svemirske snage, a Kina formirala Snage za stratešku podršku Narodnooslobodilačkoj vojsci. Problem sa američkim Svemirskim snagama nisu proklamovane vrednosti ili navedene misije, već neizbežna zloupotreba ove vojne službe zarad posebnih interesa koji vode američku spoljnu politiku.

Kada američke Svemirske snage pominju zaštitu svojih GPS sistema od napada, oni ne misle na ruski ili kineski napad na GPS kapacitete nad SAD-om, u cilju ometanja aplikacija od suštinskog značaja za svakodnevni život Amerikanaca. Oni zapravo misle na ugrožavanje GPS sistema u zonama ratnih sukoba u koje su SAD ilegalno umešane.

The National Interest u članku pod nazivom „Blokiran GPS: Rusija ometa američke F-35“ iz 2019., zapravo referiše na rusko ometaje GPS sistema na Bliskom istoku. Taktike elektronskog ratovanja remete okupljanje američkih snaga u regionu radi potencijalnih udara na Iran.

„Od prošlog proleća, piloti koji lete Bliskim istokom, tačnije oko Sirije, primetili su da su njihovi GPS sistemi prikazivali pogrešnu lokaciju ili su u potpunosti prestajali da rade,“ objavio je Times of Israel krajem juna 2019.

Potencijalna baza Svemirskih snaga, Hantsvil, Alabama (foto: U.S. Space and Rocket Center)

S obzirom da novoosnovane Svemriske snage nadziru američke GPS sisteme, jasno je da će njihova misija biti sprečavanje Rusije ili bilo koje druge nacije da neutrališe ove kapacitete u inostranstvu. Dakle, američke Svemirske snage ne štite SAD, njihov narod ili ekonomiju, već bi trebalo da spreče druge države da zaštite sebe i svoje saveznike od američke vojne ekspanzije u oblastima poput Sirije.

U budućnosti će Kina verovatno primeniti slične taktike kako bi ometala aktivnosti nepozvanog američkog vojnog faktora na mestima poput Južnokineskog mora, te blizu i oko Tajvanskog moreuza; na sličan način će SAD upotrebiti USSF kako bi sprečila Kinu da ometa to nepoželjno vojno prisustvo.

Veze američke vazduhoplovne industrije sa USSF-om su ključne. Među vodećim kompanijama u toj oblasti je SpaceX Ilona Maska. Bilo je zanimljivo videti Maskovu interakciju sa visokim oficirom američke avijacije Džonom Tompsonom tokom Simpozijuma o vazdušnom ratovanju 2020. godine. General je iskazao posebnu zabrinutost zbog konkurentske prednosti nad Kinom.

Mask je Kinu opisao sledećim rečima: „…zaista zanimljiva zemlja, moram reći. Ono što treba ceniti kod Kine je to što tamo ima puno zaista pametnih, zaista vrednih ljudi. I uradiće mnogo sjajnih stvari.” Takođe je primetio:

„Čudno je da će kineska ekonomija verovatno postati dvostruko veća od američke. Možda i tri puta, ali najmanje dva puta veća. Dakle, procenjuje se da je kineski BDP po stanovniku još uvek manji od američkog. Ali budući da imaju oko četiri ili pet puta više stanovnika, samo je potrebno da dostignu polovinu BDP-a Sjedinjenih Država kako bi njihova ekonomija postala dvostruko veća od naše. A, siguran sa svi ovde znate da je temelj rata jaka ekonomija. Dakle, ako imate polovinu resursa protivničke strane, onda budite zaista inovativni. Ako niste inovativni, izgubićete.”

Izgleda da za Maska nije pitanje hoće li Kina preteći SAD ili ne, već kako će SAD ostati konkurentne kada se to dogodi. Kina je geografski ogromna država i poseduje najveću populaciju na Zemlji. Ako joj se dozvoli razvoj, neizbežno će nadmašiti SAD i ekonomski i vojno.

Ostati konkurentan ne znači nužno i očuvati primat. Ipak, sudeći po izjavama rukovodstva američke vojske, te strateških dokumenata koje ona sponzoriše, SAD će želeti primat, a ne samo paritet sa većom i moćnijom Kinom. Stoga SAD nastoje da spreče da Kina postane veća i moćnija. Postizanje takvog cilja zahtevaće upotrebu sile, bilo u obliku ekonomskih sankcija, trgovinskog rata, hibridnog rata ili stvarnog rata.

(NewEasternOutlook-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *