Direktor DGSE: Džihadisti iz Sahela šire se ka Obali Slonovače i Beninu

Glavni francuski obaveštajac upozorava da militantne džihadističke grupe u Sahelu šire svoje aktivnosti u Gvinejskom zalivu, posebno u Obali Slonovače i Beninu. Bernar Emi, šef DGSE koji retko nastupa u javnosti, upozorio je na sastanak vrhovnih komandira Al-Kaide islamskog Magreba.

Svrha ovog sastanka bila je priprema velikih napada na vojne baze,“ rekao je Emi tokom zajedničkog obraćanja sa ministarkom odbrane Florans Parli u vazdušnoj bazi d’Orlean-Brisi. „Tom prilikom su lideri Al-Kaide Islamskog Magreba (AKIM) osmislili planove širenja na zemlje Gvinejskog zaliva,“ dodao je obaveštajac.

Napad u Obali Slonovače dogodio se 2016., kada je naoružana grupa pucala na odmaralište u Grand-Basamu usmrtivši 19 osoba. Benin je bio poprište napada na policijsku stanicu u februaru 2020., kao i otmice francuskih turista i lokalnog vodiča iz Nacionalnog parka Penđari u maju 2019.

Emijev javni nastup, kao i prezentacija obaveštajnih podataka, prilično je retka prilika. Govorio je o navodnom uspehu koji su francuske vlasti postigle u Sahelu, kao i u Iraku i Siriji. Takođe je skrenuo pažnju da u Maliju dve grupe predstavljaju najveću pretnju – AKIM i Islamska država u Velikoj Sahari.

Šef generalštaba Fransoa Lekontre istakao je podršku DGSE-a vojsci i operaciji Barkan koja je usmerena protiv islamističkih boraca u regionu. Države Sahela služe kao baza za ekstremne grupe sastavljene od stranih boraca koji planiraju akcije u Evropi. Prema šefu obaveštajne službe, reč je o nekoliko stotina boraca koji koriste motore i kamionete.

Džihadisti već finansiraju borce i šalju ih prema Obali Slonovače i Beninu, objasnio je šef DGSE. Borci su takođe poslati na granice Nigerije, Nigera i Čada, gde deluju grupe povezane sa tvrdom islamističkom sektom Boko Haram. Aktivnosti grupe Al-Šabab u Somaliji i Islamske države u Mozambiku takođe zabrinjavaju francusku obaveštajnu agenciju, navodi Emi.

Slike predočene tokom obraćanja medijima prikazuju navodni sastanak vrhovnih zapovednika Al-Kaide, koje je Emi opisao kao „duhovne sinove“ Osame bin Ladena. Na sastanku je bio i Ijad al-Gali, lider AKIM-a, koga je Emi označio kao neprijatelja broj jedan u regionu. Skup je održan u februaru 2020., a snimio ga je saradnik DGSE u centralnom Maliju.

Prelivanje sukoba iz Malija u susedne zemlje nije novost, kaže Lori-En Teruk-Benoni, saradnica Instituta za bezbednosne studije (ISS) iz Južne Afrike. „Ono što je novo je činjenica da neko poput Emija tako otvoreno saopštava informacije medijima“, dodala je ona. „To mi deluje kao priprema francuskog javnog mnjenja, a verovatno i ključnih aktera u Sahelu i zapadnoj Africi, za reviziju bezbednosnog aparata,“ zaključuje analitičarka.

Očekuje se da će Francuska i pet zemalja Sahela – Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritanija i Niger – preispitati strategije borbe protiv džihadista tokom predstojećeg samita u Čadu. Pariz je prošle godine brojčano pojačao operaciju Barkan radi suzbijanja islamističke pobune u Maliju, koja je počela 2013. godine, kada su militani pokušali da zauzmu glavni grad Bamako.

(RFI-ZTP, foto: AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *