Prekretnica na Tajlandu: Prodemokratske partije porazile vojni establišment

Decenijama je politika na Tajlandu bila definisana borbom između vatrenih rojalista (poznatih kao „žute košulje“) i crvenokošuljaških pristalica Taksina Šinavatre, populističkog tajkuna koji je postao politički lider. Čini se da su parlamentarni izbori održani 14. maja dramatično preoblikovali tu borbu.

Veliki pobednik bila je treća strana, Idemo Napred, partija mladih liberalnih aktivista koja je tokom kampanje zagovarala reformu monarhije i oružanih snaga, dveju institucija koje dugo dominiraju tajlandskim društvom. Zajedno sa Taksinovom partijom Pheu Thai, drugom glavnom prodemokratskom organizacijom, Idemo Napred je osvojila 292 od mogućih 500 poslaničkih mesta. Dve glavne promilitarne partije, uključujući Stranku ujedinjene tajlandske nacije premijera Prajuta Čan-oče, koja je preuzela vlast nakon puča 2014, osvojile su 76 mesta. Ovo je najava redefinisanja tajlandske politike, kao borbe između rastuće većine, koja želi potpuno demokratizovanu zemlju u kojoj je moć monarhije i vojske ograničena, i sve manje rojalističke manjine.

Lider Idemo Napred, 42-godišnji diplomac Harvarda Pita Limjaroenrat (na slici), predložio je formiranje koalicione vlade šest partija, uključujući Pheu Thai, koja je bila na drugom mestu. Očekivalo se da će pobediti na izborima, jer su stranke povezane sa Taksinom, koji je izabran za premijera 2001. pre nego što je svrgnut u vojnom udaru, pobeđivale na svim tajlandskim izborima između 2001. i 2019. Ipak, liderka Pheu Thai-a, Petongtarn Šinavatra, inače Taksinova ćerka, rekla je da bi bila voljna da se pridruži koaliciji koju je Pita predložio. Dogovor bi isključio svaku stranku koja podržava vojnu vladu i kontrolisao bi ukupno 309 mesta.

Uprkos tome, formiranje vlade neće biti lako. Tajlandski vojni establišment je namestio sistem u svoju korist. Prema ustavu koji je vladajuća hunta progurala 2016, Senat ima presudnu ulogu u imenovanju premijera. Da bi se to zaobišlo, Pita, bivši izvršni direktora Graba, pandana Uberu u Jugoistočnoj Aziji, trebalo bi da pridobije najmanje 376 poslanika donjeg doma. Otežavajuća okolnost za tajlandski prodemokratski tabor je to što su ustavni sud, izborna komisija i komisija za borbu protiv korupcije prepuni kadrova lojalnih vojsci. Umesto da blokira Pitu u senatu, establišment bi mogao da ga svrgne zakulisnim radnjama.

Ovo se dešavalo i ranije. Idemo Napred su 2018. osnovali mladi, progresivni Tajlanđani (pod nazivom „Naped Budućnost“) i osvojili treći najveći broj glasova na izborima već sledeće godine. Užasnut predlozima stranke da se vojska ograniči, tajlandski establišment je optužio svog tadašnjeg lidera za uvredu veličanstva, zabranio mu bavljenje politikom i raspustio stranku. Prošle nedelje je bilo osnova za sličan potez. Promilitarni kandidat je uložio žalbu tajlandskoj izbornoj i antikorupcijskoj komisiji navodeći da Pita nije na adekvatan način prijavio svoju imovinu. Lider Idemo Napred je negirao bilo kakvu nepravilnost.

Vojna vlada je dobila packu od 52 miliona tajlandskih glasača. Tokom njene gotovo decenijske vladavine, ekonomija zemlje nije uspela da održi korak sa svojim susedima, uključujući Indoneziju i Vijetnam. Tajland je prokockao i svoju nekadašnju reputaciju regionalnog lidera; hunta je ignorisala regionalni mirovni plan za ratom razoreni Mjanmar. Idemo Napred ima neke pohvalne ideje, pored reformi ustava i odbrane, za rešavanje ovih problema. Partija želi da razbije monopole u ​​mnogim industrijama, od alkoholnih pića do poljoprivrede. Takođe želi da uspostavi humanitarni koridor duž 2.400 km duge granice Tajlanda sa Mjanmarom i podržava regionalni mirovni plan.

Vojni establišment, imajući podršku monarhije, neće lako priznati svoj poraz. Možda će proći nedelje pre nego što se proglasi nova vlada. Tajlanđanima će možda trebati još više vremena da uspostave živahnu demokratiju za koju su glasali. Ali ovi izbori izgledaju kao prekretnica. Prvi put posle dugo vremena, Tajlanđani imaju razloga da se nadaju boljoj budućnosti za svoju zemlju.

(TheEconomist-ZTP, foto: Lauren DeCicca/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *