Genetski modifikovane kineske bebe imaju povećanu inteligenciju?

Mozak dve genetski izmenjene bebe, rođene prošle godine u Kini, mogle bi imati poboljšano pamćenje i sposobnost učenja, ali naučna zajednica nije nužno presrećna zbog toga.

Kineski naučnik He Đankvej još u novembru je izvestio da je koristio CRISPR tehnologiju kako bi obrisao gen pod nazivom CCR5, koji je odgovoran za prenošenje virusa HIV-a. Pored toga što potencijalno blokira razvoj AIDS-a, nedavna istraživanja pokazuju da ukidanje CCR5 gena može učiniti miševe pametnijima i pomoći ljudskom mozgu da se oporavi od moždanog udara.

„Odgovor je verovatno da, postupak je zaista uticao na njihov mozak“, izjavio je Alsino J. Silva, neurobiolog sa Univerziteta u Kaliforniji, čija je laboratorija proučavala ulogu CCR5 gena u pamćenju i kogniciji. „Najjednostavnije tumačenje je da će te mutacije verovatno imati uticaja na saznajne funkcije kod testiranih blizanaca.“

Uprkos mogućim blagodetima, naučna zajednica je gotovo jednoglasno osudila ovaj potez, smatrajući da je preuranjen i da može imati neizvesne fiziološke i filozofske posledice po ljudski život. Kada je Silva saznao da je Đankvej koristio CRISPR alate za brisanje CCR5 gena, njegova reakcija bila je ispunjena dubokom zabrinutošću i tugom.

“Iznenada sam pomislio – dođavola, oni su stvarno ozbiljni oko ovog s..nja”, izjavio je on za MIT Techological Review.

Kako je Silva rekao za ovu naučnu publikaciju, ova vrsta selektivnog editovanja gena neće imati samo posledice za roditelje i njihovu decu, već i za društvo u celini:

Da li je moguće zamisliti da bismo u doglednoj budućnosti mogli povećati prosečan IQ populacije? Ne bih bio naučnik ako bih takvu mogućnost porekao. Eksperimenti na miševima pokazuju da je odgovor verovatno potvrdan. Ali miševi nisu ljudi. Jednostavno ne znamo kakve će posledice imati to čačkanje po genima. Nismo još spremni za to.”

(Big Think-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *