Postizborna kriza: Odlazeći bugarski premijer pod pritiskom koruptivnih afera

Na večernjoj zabavi, šef igra karte sa svojim prijateljima. Jedan od njih pokazuje video snimak biznismena koji nije ispunio njihove zahteve: muškarac je snimljen u pritvoru, gde je seksualno zlostavljan. Još jedan pripadnik grupe je navodno platio 2.500 evra glamuroznoj dami da se „pobrine“ za šefa. Drugi mu daju zlatne poluge na poklon. Zvuči kao scena iz gangsterskog filma, ali „šef“ je navodno Bojko Borisov, donedavni bugarski premijer.

Opis žurke i druge navode o nedoličnom ponašanju izneo je Svetoslav Ilčovski, vlasnik poljoprivrednog biznisa. Svedočio je 5. i 7. maja na skupštinskom odboru koji je ispitivao ponašanje Borisova i njegove stranke, koja dominira bugarskom politikom od 2009. Opšti izbori održani 4. aprila bili su neuspešni – nijedna stranka nije uspela da formira vladu. Novi izbori su raspisani za 11. jul. Predsednik države, inače politički neprijatelj Borisova, 11. maja je imenovao tehničku vladu.

Optužbe Ilčovskog su prilično ozbiljne. Bugarsku privredu kontrolišu pojedinci bliski Borisovu, dok su ministri samo „marionete“, rekao je. Ilčovski je dalje ustvrdio da je Ivan „piletina“ Angelov najveći poljoprivredni tajkun, te da je bio prinuđen da prodaje prehranu njegovoj firmi po sniženim cenama. Ilčovski je 2018. prijavio lažne fakture kako bi povećao promet kompanije koju Angelov drži zajedno sa svojim bratom; cilj je bio da se naduva vrednost firme pri izlasku na berzu. Svakog poljoprivrednog proizvođača ili uvoznika koji nije hteo da sarađuje progonila je agencija za standardizaciju hrane, bilo zadržavanjem robe na granici ili blokiranjem preduzeća zdravstvenim inspekcijama.

Borisov je negirao ove tvrdnje i rekao da se nikada nije ni sreo sa Ilčovskim. Angelov kaže da je 95% onoga što je Ilčovski ispričao netačno. Međutim, 10. maja je biznismen Pavel Stojmenov izneo slične tvrdnje pred skupštinskim odborom. Rekao je da je „isporučio“ 1.000 glasova stranci g. Borisova, a kada je pokušao da odbije poslovne zahteve Angelova, zgrade njegove kompanije su zapaljene.

Ilčovski kaže da je pristajao na saradnju jer je to bila „strategija preživljavanja“. „Ne postoji nijedan poljoprivredni projekat koji je finansirala EU, a da cene nisu bile naduvane ili da se nije desila neka prevara,“ dodao je preduzetnik. Ove tvrdnje su poslate tužilaštvu Evropske unije, s obzirom da su domaće institucije podložne političkom uticaju.

Sve što su svedoci ispričali već dugo je javna tajna, ali Borisov je i ranije uspevao da preživi skandale, kaže Ognjan Georgiev, ekonomski urednik lista Kapital. Međutim, javne optužbe dvojice insajdera su „veoma težak udarac. Detaljno su opisane koruptivne radnje i uopšte kako funkcioniše naša zarobljena država “

Atanas Čobanov, osnivač istraživačkog portala Bivol, kaže da će pad Borisova potrajati, jer je njegova stranka ugrađena u sve institucije, uključujući i tužilaštvo. Ali sada se, kaže, stvorila atmosfera za promene. Čobanov veruje da će prelazna vlada odobriti zahteve za pristup informacijama u vezi sa mnogim osetljivim pitanjima. „Možda je ovo prekretnica,“ zaključuje novinar.

(TheEconomist-ZTP, foto: AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *