Posledice pandemije: Politički uspon Đorđe Meloni i Braće Italije

Skandali koji su početkom 90-ih srušili italijanski posleratni poredak, doveli su novu generaciju političara na javnu scenu. Među njima je bila i Đorđa Meloni, koja je sa samo 15 godina pristupila omladini Italijanskog socijalnog pokreta (MSI). Pokret je direktni naslednik Fašističke partije i njenog lidera Benita Musolinija, koji je dikatorski vladao Italijom do 1943. godine.

Danas je Meloni i sama etablirana kao politički lider. Njena stranka, Braća Italije (FDI), je i te kako profitirala od pandemije covida-19. Od kraja februara, stranka se neprestano penjala u anketama, stigavši sa 12% na više od 16% podrške. Pretekla je Pokret pet zvezda, nezvanično starijeg partnera u vladajućoj koaliciji Đuzepea Kontea. FDI se „jasno etablirala kao treća partija Italije,“ kaže istraživač javnog mnjenja Antonio Noto iz firme Noto Sondaggi.

Nije nezamislivo da će uskoro postati druga po snazi. Nedavna istraživanja smeštaju stranku Melonijeve na samo četiri boda iza Demokratske stranke, partije levog centra, koja je takođe u vladi. Konteova koalicija je sve krhkija. Uzdrmana je svađom oko raspodele novca iz EU fonda za oporavak od pandemije. Ukoliko padne, izbori bi mogli iznedriti vladu tvrde desnice sačinjenu od FDI i Severne lige Matea Salvinija, koja i dalje vodi u anketama sa 24%.

Porast popularnosti Braće tačno se poklopio sa padom podrške Ligi. Salvinijevi razmetljivi nastupi iritirali su biračko telo koje je zastrašeno virusom i njegovim ekonomskim posledicama. Pritom su čak i najokoreliji starosedeoci počeli da sumnjaju u lidera Lige i njegovu politiku imigracije. Ove godine je 33.000 migranata stiglo u Italiju, što je skoro tri puta više nego 2019., ali daleko ispod 181.000 koliko ih je pristiglo 2017. godine.

Meloni je poslala umereniju i trezveniju poruku, tipičnu za njeno mudro upravljanje pokretom koji je na poslednjim izborima osvojio manje od 5% glasova. Braća Italije je pomalo čudno ime za stranku sa ženskim liderom, ali je svima poznato kao prvi stih državne himne.

Predvođena Melonijevom, FDI je ostala snažno nacionalistički nastrojena i vezana za politike identiteta. Njen moto je „Bog, porodica i otadžbina“. Glavna tačka programa je veća podrška porodicama i podizanje stope nataliteta, sa ciljem da Italija prestane sa uvozom radne snage. Žestoko se protivi automatskom državljanstvu za migrantsku decu rođenu u Italiji, i zalaže se za pomorsku blokadu novih talasa imigracije.

FDI je nastala 2012., iz desne frakcije Berluskonijevog konzervativnog saveza Ljudi slobode. Posebno se protivila samoživom rukovodstvu TV mogula i merama štednje koju je nametnula EU. Program Braće poziva na „ponovnu raspravu“ o svim ugovorima EU, uključujući i one kojima je regulisana zajednička valuta.

Ali otkako je preuzela stranku 2014., Meloni je za razliku od Salvinija utišala evroskeptične parole. I u drugim oblastima se trudila da svojoj stranci pribavi umereniji imidž. To se isplatilo u septembru, kada je izabrana za šefa Evropske partije konzervativaca i reformista. Iako uključuje špansku Voks partiju i poljsku Stranku zakona i pravde, članovi su i britanski konzervativci, što stvara utisak da FDI više ne pripada ekstremnoj desnici.

Sličnost dve italijanske partije desnice je u tome što je svaka geografski ograničena. Podrška FDI-u uglavnom dolazi sa juga i iz centra, dok je baza Lige uglavnom na severu Italije. Zajedno bi mogli da naprave opasnu koaliciju.

(TheEconomist-ZTP, foto: Simone Desiato)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *