Poljska protiv EU: Odluka ustavnog suda kao priprema za Polegzit?

Integritet Evropske unije osporen je u četvrtak kada je poljski ustavni sud odlučio da su neki zakoni EU nekompatibilni sa ustavom zemlje, podižući ulog u tekućem sporu između Varšave i Brisela oko vladavine prava. Odlukom se u suštini odbacuje primat evropskog prava i poljskoj vladi daje mogućnost da ignoriše direktive Suda pravde Evropske unije (CJEU), posebno po pitanju nezavisnosti pravosuđa. Ovo je jedna od najtežih ustavnih kriza u EU i pretnja njenim temeljima.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zatražila je analizu presude, pritom naglasivši da pravo unije ima primat nad nacionalnim pravom. „Naš prvi prioritet je da zaštitimo prava građana Poljske,“ rekla je zvaničnica. Predsednik Evropskog parlamenta, italijanski političar David Sasoli, pozvao je Evropsku komisiju da „preduzme neophodne mere“, tvrdeći da „primat evropskog prava mora biti nesporan“. Jeroen Lenaers, portparol Evropske narodne partije, najveće političke grupacije u EU parlamentu, rekao je da je presuda „trasirala put ka Polegzitu“.

Ranije ove godine poljski premijer Mateuš Moravjecki zatražio je da ustavni sud preispita usaglašenost EU povelje sa poljskim ustavom, što je izazvalo oštre reakcije u Briselu. EU negira legitimitet suda zbog političkog uticaja poljske vladajuće stranke Prava i pravde (PiS). „Ovo je veoma opasan korak ka onome što biste mogli nazvati legalnim ‘Polegzitom’, kaže poljski analitičar Jakub Jaračevski. „Postoji više slučajeva koji su sa poljskih sudova preneti na CJEU, i koji sada mogu biti odbačeni.“

CJEU, koji zaseda u Luksemburgu, više puta je presudio protiv poljskih pravosudnih reformi. Utvrđeno je da način imenovanja sudija vrhovnog sudu Poljske krše pravo EU, i da premeštanje sudija u drugi sud ili odeljenje protiv njihove volje podriva nezavisnost sudstva. Šefica poljskog ustavnog suda Julija Pžilebska izjavila je u četvrtak da pokušaji CJEU-a „da se umeša u poljski pravosudni sistem krše načelo vladavine prava“, kao i „princip očuvanja suvereniteta u procesu evropskih integracija“. Na konferenciji za medije povodom presude, lider PiS-a i potpredsednik vlade Jaroslav Kačinski, ustvrdio je da bi stavljanje EU prava iznad poljskog prava ugrozilo suverenitet države i potvrdilo „da u Poljskoj nema demokratije“.

Poljska se pridružila uniji 2004. i dugo je smatrana primerom uspešne evropske integracije. U nedavnoj anketi poljskih medija, 88 odsto ispitanika bilo je protiv izlaska zemlje iz bloka. Prema Svetskoj banci, poljska ekonomija je među najmanje pogođenim pandemijom kovida-19 u celoj Evropi. Ali poslednjih godina, naročito otkako je PiS došao na vlast 2015, Poljska se neprekidno spori sa Briselom oko vladavine prava, slobode medija i LGBT prava. Povrh toga, Mađarska, neliberalni saveznik Poljske, takođe predstavlja ozbiljan izazov integritetu EU iz istih razloga. Dok su lideri EU požurili da osude odluku poljskog ustavnog suda, Budimpešta je bila upadljivo tiha.

„Ovo je objava rata evropskom pravnom poretku i odbrane autokratske transformacije zemlje članice EU,“ upozorio je Pjotr Buras iz Evropskog saveta za spoljne odnose. „Ono što je sada važno nije samo reakcija Evropske komisije, već i drugih država članica EU. Ako ovo izostane, onda imamo potpuni haos u EU.“ Brisel je Poljskoj već uskratio 36 milijardi evra sredstava za oporavak od pandemije zbog narušavanja vladavine prava u zemlji. U septembru je Evropska komisija takođe zatražila da CJEU sprovede dnevne novčane kazne ukoliko Varšava ne ispoštuje odluke suda.

„Ovo je ozbiljno, jer bi CJEU i sudovi država članica mogli da prekinu pravosudnu saradnju sa Poljskom zbog onoga što se tamo događa, i sada zbog direktnog osporavanja pravnog poretka unije,“ rekao je Jaračevski. „Ovo je vrlo opasna situacija, jer će se Poljska delimično naći izvan pravnog sistema EU. Posledice bi mogle da budu mnogo teže nego što je poljska vlada mogla da pretpostavi.”

(ForeignPolicy-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *