Politizacija pevačke smotre: Nevolje na kultnom festivalu u San Remu

Mnoge zemlje imaju godišnje rituale koji zbunjuju strance. Svake godine, hiljade polugolih muškaraca trči kroz zaleđene ulice Inazave u Japanu. I svake godine, otprilike u isto vreme, Italija organizuje muzički festival u San Remu. Tokom pet dana trajanja festivala, milioni Italijana ostaju budni do ranih jutarnjih sati kako bi posmatrali napredak takmičara ka velikom finalu. Preko dana su provokacije i ispadi viđeni prethodne večeri glavna tema u medijima, i u kafićima i barovima Italije.

San Remo je nekada bio samo pevačko takmičenje. Pobednik i dalje predstavlja Italiju na pesmi Evrovizije. Ali tokom godina se festival pretvorio u nešto sasvim drugo. Isprekidan monolozima, postao je platforma za iznošenje uglavnom progresivnih političkih stavova. Tako je 9. februara Paola Egonu, odbojkašica koja je nosila italijansku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara 2021, na emotivan način osudila rasizam. Ko-voditeljka finalne runde je nosila upečatljivu haljinu u znak protesta protiv represije nad ženama.

Ali ove godine, sa novom vladom koju predvodi Đorđa Meloni i njena partija Braća Italije (FDI), San Remo se upetljao u politiku kao nikada ranije. Italijanski predsednik Serđo Matarela prisustvovao je otvaranju 7. februara i saslušao počast italijanskom ustavu u izvedbi Roberta Beninjija (na slici), čuvenog komičara i dobitnika Oskara. To je zasmetalo savezniku Melonijeve, lideru Severne lige, Mateu Salviniju, čija je stranka to doživela kao prikriveni napad na njene planove za veću regionalnu autonomiju. Sledeće večeri, reper Fedez je pred svima pocepao fotografiju na kojoj je ministar inostranih poslova iz redova FDI-a prikazan kao nacista. Do završetka festivala, članovi i pristalice vlade zatražili su ostavke šefova nacionalne medijske korporacije, Rai, koja organizuje događaj.

Ono što je politizaciju San Rema učinilo još osetljivijom bili su predstojeći izbori koji su aktuelnu vladu suočili sa njenim prvim testom na glasačkoj kutiji. Izbori su održani 12. i 13. februara u dva najnaseljenija regiona Italije, Lombardiji, koja obuhvata Milano, i Laciju, koji uključuje Rim. Desnica je ostvarila lake pobede u oba slučaja. Možda će to umiriti kritičare vlasti.

(TheEconomist-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *