Južna Koreja: Velika kontraobaveštajna operacija, na meti opozicija i sindikati

Rastu tenzije između vladinih i opozicionih snaga u Južnoj Koreji, jer se čini da konzervativna administracija predsednika Jun Suk Jeola pokušava da ispita navodne veze između visokih liberalnih političkih figura i severnokorejskih obaveštajnih službi. Neki analitičari smatraju da je ovo verovatno najveća kontrašpijunska operacija od 1992, a vodi je Nacionalna obaveštajna služba (NIS).

Operacija je obznanjena 18. januara, kada su stotine policajaca, predvođenih službenicima NIS-a, izvršili pretres više regionalnih kancelarija Korejske konfederacije sindikata (KCTU). Osnovana sredinom 1990-ih, KCTU je druga po veličini radnička koalicija u Južnoj Koreji, koja zastupa preko 1,1 milion članova. Politički je povezana sa Demokratskom partijom Koreje (DPK), liberalnom koalicijom levog centra koja je bila na vlasti do prošle godine. Od svog osnivanja 2014, DPK je u oštrom političkom rivalstvu sa Partijom moći naroda (PPP), konzervativnom koalicijom koja trenutno vlada Južnom Korejom.

Prema lokalnim izveštajima, NIS istražuje navode da su pripadnici KCTU formirali „tajnu organizaciju“ koja je učestvovala u protestima protiv Sjedinjenih Država i organizovala „razne subverzivne kampanje po instrukcijama Severne Koreje“. Prema NIS-u, tajnu organizaciju je vodio visoki zvaničnik KCTU, kojim su rukovodili operativci vladajuće partije Severne Koreje, Radničke partije Koreje (RPK). NIS tvrdi da se zvaničnik više puta sastajao sa operativcima VPK tokom boravka u Vijetnamu i Kambodži, između 2016. i prošle godine.

Izgleda da su 18. januara velike policijske snage pokušale da uđu u sedište KCTU u Seulu, u pokušaju da uhapse sindikalnog zvaničnika, čije ime nije navedeno. Na južnokorejskim društvenim mrežama su se pojavili video snimci koji navodno prikazuju sukob policije i zvaničnika KCTU. Zvaničnik je pokušao da spreči policiju i predstavnike NIS-a da uđu u zgradu. Policija je na kraju uspela da uđe u zgradu, istovremeno pokušavajući da spreči zabarikadirane pojedince da izađu.

Opoziciona DPK oštro je osudila raciju NIS-a i policije, nazivajući ih politički motivisanim i opisujući ih kao povratak u dane vojne vlasti, koja je upravljala Južnom Korejom do 1987. NIS je i dalje veoma kontroverzan među Južnokorejcima leve orijentacije, od kojih ga mnogi smatraju korumpiranim državnim entitetom i političkim saveznikom konzervativne PPP. Od 2018. do 2022. liberalna vlada DPK je predvodila „antikorupcijsku kampanju“ unutar NIS-a.

Kao rezultat te kampanje, tri bivša direktora NIS-a optužena su i na kraju osuđena za ilegalno preusmeravanje sredstava iz tajnog budžeta agencije tadašnjoj južnokorejskoj predsednici Park Geun-hje. Njihov navodni cilj bio je da spreče DPK da dođe na vlast, strahujući da je partija levog centra previše bliska Pjongjangu. Predsednica Park je takođe bila osuđena na zatvorsku kaznu zbog primanja mita od NIS-a.

(IntelNews-ZTP, foto: RFI)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *